У Дніпрі відреставрують фасад старовинної оселі (фото)

У Дніпрі продовжують оновлювати історичну архітектуру. У найближчі тижні розпочнуть реставрацію аттиків та карнизів на фасаді будинку по вул. Січових стрільців, 1. Зведений він у 1890-х роках і відомий тим, що на першому поверсі був один з перших дитячих магазинів у Катеринославі, крім того, слугував й прибутковим будинком. Робота з оновлення кропітка, за договором завершиться 30 листопада.

реставрація будинку у Дніпрі

«Це щойно виявлений об’єкт культурної спадщини. Ми відреагували на звернення містян, адже декор за 125 років у незадовільному стані. Частково він відвалився й не можна сказати в які роки це втратилося, бо будівля ще й постраждала під час Другої світової. У найближчі тижні розпочнуться роботи зі зняття зліпків з декору. З одного боку, де аттик постраждав найбільше, перекладуть цеглу, замінять гідроізоляцію. Відновлять втрачені елементи: наново віділлють маскарону лева (зображення, що міститься в архітектурному осередку). Щоб з обох боків вони були симетричні», – показала начальниця управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради Надія Лиштва.

реставрація будинку у Дніпрі

Проєктна документація пройшла всі погодження (державні та обласні органи): «Дуже довго шукали підрядника, адже надвисока складність такої реставрації. Одиниці по всій країні можуть взятися за це», – підсумувала чиновниця.

реставрація будинку у Дніпрі

реставрація будинку у Дніпрі

реставрація будинку у Дніпрі