У Дніпрі з’явилася столітня конов’язь (фото)

Біля Музею історії Дніпра встановили столітню конов’язь. Вона вже реставрована та взята на облік. Стоятиме металева «парковка» не у приміщенні, а на вулиці (з боку міськради). Поруч встановлять табличку з QR-кодом з інформацією. Перевірили експонат і на практиці: прив’язали коня Аванса.

конов’язь_Дніпро

«Основний масив таких приладів по місту був дерев’яний і тому вони не збереглися. Подібні металеві були рідкістю. Що цікаво, на рівні міської думи були правила, як треба припинати коней – виключно до конов’язі. Бо їх прив’язували у місті до ґрат і коні, коли чули звуки трамваїв чи голосний вигук, лякалися і виривали металеві огорожі», – розповів директор КП «Музей історії Дніпра» міської ради Олег Репан.

конов’язь_Дніпро

Раніше конов’язь розташовувалася на Шмідта, її неодноразово намагалися забрати злодюжки.

«Вже потім з’ясувалося, що це історична цінність. За допомогою комунальних служб ми демонтували конов’язь та передали до музею», – пригадав начальник інспекції з питань благоустрою Дніпровської міської ради Руслан Мороз.

конов’язь_Дніпро

Чиновник закликав дніпрян: якщо траплятимуться металеві конов’язі чи столітні люки, пишіть у коментарях на сторінці інспекції з питань благоустрою у фейсбуці, а також надсилайте фото. Цікавинки перенесуть до центру міста та приглядатимуть (за допомогою камер відеоспостереження).

конов’язь_Дніпро