У Дніпрі заступник міського голови перераховував бюджетні кошти комерсанту з Донецька (Фото, відео)

Один із заступників міського голови Дніпра проводив фінансово-господарські операції з комерсантом із тимчасово окупованого Донецька, що задокументовано Службою безпеки України. Повідомляють у прес-центрі СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що протягом 2018 року посадовець уклав договори з директором приватного підприємства на виконання послуги з технічного обліку та паспортизації вулиць міста, на яких розташовано об’єкти критичної інфраструктури.

З’ясовано, що роботи на стратегічно важливих для міста об’єктах виконувались під керівництвом комерсанта, який зареєстрований і фактично проживає у Донецьку. За наявними даними, протягом 2014-2019 років на підконтрольну Україні територію він не в’їжджав і не звертався за оформленням відповідних перепусток. У ході слідчо-оперативних дій правоохоронці вилучили договори, додаткові угоди, зведені кошториси, підписані акти виконаних робіт, що свідчать про проведення фінансово-господарських операцій з донецьким комерсантом.

Крім того, вилучено документи, які підтверджують факт отримання із Держказначейства майже 17 мільйонів гривень, що згодом були переведені на рахунки підприємства, зареєстрованого бізнесменом на підконтрольній українській владі території.

Отримані дані свідчать, що роботи з паспортизації вулиць виконавцем фактично не здійснювались. За основу були використані вже існуючі матеріали, отримані у підконтрольних міській раді комунальних підприємствах. Бюджетні кошти, перераховані на рахунки суб’єкта господарської діяльності, виведено у тіньовий сектор економіки та привласнено фігурантами справи за участі підконтрольних підприємств, що мають ознаки фіктивності.

У межах розпочатого кримінального провадження, заступнику міського голови та двом керівникам структурних підрозділів мерії оголошено про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Наразі триває документування протиправної діяльності інших службових осіб, причетних до оборудки. Викриття зловмисників проводилось під процесуальним керівництвом прокуратури Дніпропетровської області.