У Дніпрі зоозахисники роздрукували інструкцію – як правильно утримувати тварин

Правила утримання домашніх тварин у місті Дніпро розроблені відповідно до вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» з метою врегулювання відносин у сфері поводження з домашніми тваринами, забезпечення відповідного санітарного, екологічного та епізоотичного стану території міста.

«Сегодня одна из зоозащитных организаций за свои личные средства напечатали правила содержания домашних животных, которые планируют распространить среди владельцев собак. Не могу не поприветствовать такую инициативу», – написав на своїй сторінці в соціальній мережі заступник міського голови Михайло Лисенко.

Правила встановлюють порядок утримання домашніх тварин та поводження з ними, визначають права і обов’язки юридичних та фізичних осіб – власників домашніх тварин, а також здійснення контролю в цій сфері. У правилах також перераховані обов’язки власників чотирилапих, а саме – виводити собак на сходи, у двори, інші місця загального користування лише на повідку з прикріпленим до нашийника особистим номерним знаком, а собак з підвищеною агресивністю обов’язково на короткому повідку (не більше 1,2 м) і в наморднику, крім собак дрібних порід, на яких у реєстраційних посвідченнях зроблено відповідну відмітку. Не допускати забруднення екскрементами тварин приміщень, сходових площадок та інших місць загального користування в будинках, дворах і на вулицях. Прибирати екскременти за своїми тваринами в під’їздах багатоквартирних будинків, сходах, ліфтах та інших місцях загального користування. Ця вимога не поширюється на власників собак-поводирів. Власники собак, які проживають у багатоквартирних будинках, повинні забезпечувати тишу – попереджувати гавкання собак у період з 22:00 до 8:00. У разі неможливості подальшого утримання тварини передати її у власність іншої особи або здати до підприємства, уповноваженого у сфері поводження з домашніми тваринами у місті або притулків для тварин.

Також у разі смерті тварини письмово повідомити організацію, яка видала реєстраційне посвідчення та номерний знак для внесення змін до загальної бази даних домашніх непродуктивних тварин.

Всього правила викладені на 18 сторінках і  торкаються усіх нюансів поводження з тваринами у місті.