У Дніпропетровській ОДА презентували нову редакцію законопроекту про публічні закупівлі

Вдосконалення законодавства у сфері закупівель та узгодження його з європейськими нормами. У Дніпропетровській ОДА презентували нову редакцію законопроекту «Про публічні закупівлі», яку розробило Мінекономрозвитку України за підтримки Проекту ЄС. Зауваження, коментарі та пропозиції адресували бізнесмени, громадські активісти й держслужбовці області.

«Підписуючи договір з ЄС, Україна зобов’язалася привести систему публічних закупівель до європейських норм. Тож рухаємося в цьому напрямку. На Дніпропетровщині з початку запровадження е-системи Prozorro успішно завершено 203 тисячі торгів на суму майже 88 млрд грн, економія – 3,5 млрд. Це найкращі показники в Україні серед облдержадміністрацій. Законодавство, яке буде вдосконалено відповідно до вимог Європейського Союзу, успішно реалізуємо на території Дніпропетровщини», – зазначив перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Олег Кужман.

Нову редакцію проекту Закону України «Про публічні закупівлі» розробили фахівці Мінекономрозвитку України спільно з експертами Проекту ЄС. Вони наголошують, зміни – на часі.

 «Зміни покликані гармонізувати українське законодавство з європейським. Тож обговорюємо їх в регіонах, аби отримати зворотній зв’язок від бізнесу і влади», – розказала заступник директора департаменту регулювання публічних закупівель Мінекономрозвитку Тетяна Мішта.

За словами розробників, зміни торкнуться майже кожної статті чинного документу. Серед основних новацій – запровадження торгів з обмеженою участю, ліквідація тендерних комітетів, відхилення пропозицій у разі аномально низької ціни.

«У контексті норм ЄС пропонуємо запровадити так звану антидемпінгову норму. Йдеться про підозріло низьку ціну за результатами тендеру. Таку пропозицію можна буде відхилити, – наголосив керівник Проекту ЄС «Підтримка впровадження Стратегії реформування публічних закупівель/Дорожньої карти для гармонізації в Україні» Олександр Шатковський. – Також пропонуємо оцінювати вартість товарів і послуг за весь час експлуатації, а не безпосередньо в момент закупівлі».

Коли нову редакцію законопроекту погодять всі зацікавлені сторони, її подадуть на розгляд до Верховної Ради.