У музеї Дніпра презентували унікальне видання

У Музеї історії Дніпра було презентовано унікальне видання – “Провідники повстанського руху Придніпров’я”. У збірнику використано документи, оригінали або копії яких зберігаються в Архівному підрозділі УСБУ в Дніпропетровській області та Державному архіві Дніпропетровської області. Більшість із них друкується вперше.

У виданні висвітлюється історія національно-визвольної боротьби повстанців Криворіжжя та Дніпровського Надпоріжжя – регіонів України, які сьогодні розташовані в межах Дніпропетровської області і є частиною Придніпров’я. У книзі наведено документи радянських репресивно-каральних органів державної безпеки (ВУНК, ДПУ, НКВС), які містять інформацію як про методи боротьби радянського режиму з повстанцями, так і розкривають подробиці життєписів керівників та організаторів повстанських загонів 1918–1922 рр.

Загалом у збірнику представлено 118 документів, які висвітлюють біографію 15 діячів українського повстанського руху на Придніпров’ї, зокрема Трифона Гладенко, Григорія Епіка, Михайла Мелашко та ін.