У Музеї історії Дніпра з’являться унікальні технології

Музей історії Дніпра розробляє проєкт для людей з інвалідністю. Заклад подав його до грантової програми «Культура без бар’єрів» Безбар’єрне суспільство від Українського культурного фонду ще до повномасштабного вторгнення і лише в травні 2023 року дізнався, що переміг. За планом музей буде оснащений внутрішнім портативним пандусом, мнемосхемою, екскурсійними матеріалами шрифтом Брайля. Унікальним для України буде книга про історію міста цим шрифтом під назвою «Доторкнись до історії Дніпра». За словами провідного наукового співробітника музею Вадима Прокопова, це інтерактивні інноваційні підходи, що застосовуються у закордонних музеях. Подібні технології ще не реалізовувались в українських музеях.

«Цей проєкт ми втілюватимемо за підтримки Українського Культурного Фонду. Наразі триває процес підготовки. Суть – зробити наш Музей історії Дніпра, який ми відкрили у 2021 році, більш доступним для людей з інвалідністю, англомовної аудиторії та всіх охочих», – зазначив Вадим Прокопов.

Зі свого боку, заступник директора з наукової роботи Музею історії Дніпра Святослав Чирук додав: «Також ми плануємо створити гід в аудіо- і текстовому форматі. Він реагуватиме безпосередньо на вітрини, тобто, умовно кажучи, вітрина почне розмовляти з відвідувачами. Це завдяки bluetooth-маячкам, які дозволять автоматично змінювати аудіотреки та тексти гіда у залежності від розташування відвідувача в експозиції музею. Причому гід розрахований для різних категорій людей. Можна буде обрати мову – англійську чи українську. Також буде ця інформація у текстовому форматі та так званою легкою мовою для людей з інвалідністю.  Усе це ми інтегруємо у музейний додаток MyMID. Загалом скажу, що це інноваційна технологія не тільки для України, а й для світу, бо існує лише кілька музеїв у світі, які використовували такі маячки в експозиціях. Були такі експерименти в Австралії, Америці, Польщі. Дуже сподіваюсь, що вже у вересні ми представимо результати проєкту для наших відвідувачів».