У Новопавлівці відзначили День громади (Фото)

У Новопавлівці Межівського району цими вихідними відзначали День громади. Для місцевих мешканців таке свято – не просто черговий культурний захід. Воно особливе, бо кожен хоче висловити свою любов до рідного краю та розповісти про досягнення. Побувала там та поспілкувалася з місцевими мешканцями і журналіст «Вістей».

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Мотопробіг із прапорами

Новопавлівська громада – одна з перших в області, що самостійно об’єдналася і провела вибори. Нині до неї входять 11 сіл і одна сільська рада. Проживають тут 4200 мешканців, працюють 3 школи, одна з яких – опорна. На території громади ведуть підприємни­цьку діяльність близько 10 великих фермерських господарств. Саме вони й є основними наповнювачами місцевого бюджету.

Перед початком свята нас зустрічає голова громади Інна Кондратюк та майже 30 учасників мотовело­пробігу. Переважно молодь із прапорами урочисто проїжджає головною вулицею села – від меморіального комплексу загиблим воїнам, що знаходиться на проспекті, до меморіального комплексу воїнам-визволителям у центрі Новопавлівки. Усе дійство місцеві знімають на телефони. Біля Будинку культури вже гучно лунає музика – усіх запрошують на святковий концерт. Зал поступово заповнюється. Тут збираються родинами, аби послухати та подивитися виступи артистів Дніпровської академії музики імені М. Глінки під керівництвом художнього керівника Неллі Вівташ та запальні танці у виконанні хореографічного ансамблю «Батерфляй»  Родинського будинку творчості  на чолі з художнім керівником Ольгою Москальовою та директором будинку творчості  Юлією Кубишевою.

Школа – в центрі уваги

Поки триває концерт, ми спілкуємося з бібліотекарями, які підготували виставку нового поповнення двох книгарень, що працюють у громаді. Директор Новопавлівської бібліотеки №1 Ірина Пінчук розповідає, що цього року заклад святкує поважний ювілей – 50 років. Нині він нараховує 534 читачі, переважно це діти. «До створення громади ми отримували літературу від центральної районної бібліотеки в Межівському районі, а відколи об’єдналися, сільська рада виділила кош­ти, аби ми мали змогу самостійно придбати книжки», – розповідає директор бібліотеки №2 Любов Діденко.

Про те, що громада розуміє потреби навчальних закладів, розповідає директор Богданівського НВК Лариса Гвоздь. «Наша школа зараз у центрі уваги. Всі матеріальні потреби задовольняються з першого запиту. Цього року в закладі підготували кімнату для першачків за вимогами нової української школи – з новими меблями та мультимедійною технікою, – зазначає вона. – В будівлі загалом замінили вікна, забезпечується безперебійне її опалення. Раніше наш освітній заклад був понижений за ступенем, а ось на наступний рік завдяки старанням громади ми отримаємо І-ІІ ступені».

Про підтримку керівництва громади зазначає і директор Новопавлівської школи №1 Юрій Білик. Заклад отримав нове обладнання для харчоблоку, холодильники, також виділяються кош­ти для поїздки на змагання з пауерліфтингу, яким тут займаються близько 30 дітей. Вже
11 років тренером працює Юрій Білик. «У майбутньому хочемо в Новопавлівці організувати спортивний клуб, де усі бажаючі зможуть займатися пауерліфтингом, футболом та волейболом», – ділиться він.

Староста Богданівського Старостинського округу Новопавлівської сільської ради Олена Ковальова ділиться своїми враженнями від перебування в громаді: «У нашому селі триває ремонт доріг. Залишилася незаасфальтованою лише одна вулиця. Також повністю за ці два роки зробили вуличне освітлення в Богданівці та Антонівці. Найважливіше те, що завдяки громаді у нас додаються нові робочі місця у сфері благоустрою.  Хоча це й сезонна робота, проте ми слідкуємо за чистотою наших населених пунктів – ліквідовуємо стихійні сміттє­звалища та бур’яни».

Маленькими кроками

Ми запитуємо у директора Будинку культури Антоніни Свистун, яка працює тут із 2006 року, як їм вдалося так гарно організувати свято. Вона каже, що готувались усі разом, дружно, як і під час підготовки до інших заходів. «Бажання працювати є. На базі будинку функціонують дитячі танцювальні гуртки «Промінчик» та «Непоседы», вокальний ансамбль «Павлівчаночка». Виконавчий комітет сільської ради допомагає розв’язувати матеріальні проблеми – за рахунок місцевого бюджету придбали освітлення на сцену, звукову апаратуру, проектор. Плануємо показувати малечі мульт­фільми на широкому екрані», – розповідає Антоніна Миколаївна.

Голова громади Інна Кондратюк поділилася, що планів на майбутнє багато, але головне втілити їх усі в життя. Говорячи про результати, вона впевнена, що два роки після об’єднання минули недарма. «Ми вважаємо, що наше майбутнє – за дітьми, тож передусім намагаємося створювати для них комфортні умови для навчання та виховання, – зазначає Інна Іванівна. – Ми зробили ремонти дошкільних закладів, надали кошти на обладнання трьох  класів  для першо­класників  за вимогами нової української школи. Маленькими кроками, але йдемо уперед. Намагаємося вирішувати усі питання та виклики, які стоять перед громадою. Зокрема, серед нагальних потреб – це ремонт дороги державного значення Т0428 та нестача медичних кадрів. Нам дуже потрібен сімейний лікар у громаді. Ми готові придбати для такого спеціаліста житло. Запрошуємо до себе й обіцяємо цінувати його нелегку працю».

Незважаючи на по­хмуру погоду, День громади відбувся цікаво та насичено. Після концерту усіх пригощали смаколиками. Особливо їм раділи діти. Люди охоче фотографувалися біля осінньої фотозони, вітали найстаршу мешканку громади , яка, до речі, цього дня святкувала свій 91-й рік життя. Відзначили й наймолодшу жительку, яка народилася наприкінці серпня, а також привітали  пари, котрі відсвяткували  50-річний та 25-річний ювілеї подружнього життя. У приміщенні  Будинку культури  діти та усі бажаючі любителі змайструвати щось своїми руками могли отримати уроки у так званих майстер-класах, які були організовані педагогами дошкільних та загальноосвітніх закладів. Милували око букети квітів та композиції з природних матеріалів. Усі зазначали, що громада живе дружно й активно розвивається.

Людмила Русанова,

фото автора

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!