У парку на Дніпропетровщині з’явився історичний експонат (фото)

Старовинний гарман доповнив центральну частину улюбленого місця відпочинку жителів та гостей Покрова, що на Дніпропетровщині. Символ хліборобства розташовано поряд з меморіальною стелою, у знак поваги до людей, які своєю працею розбудовували місто. Про це повідомляє пресслужба Покровської міської ради.

Гарман віднайдено та передано місту підприємцем Віктором Суковим. Тепер він прикрашатиме парк і покладе початок історичним експонатам, котрі можна переглянути просто неба. Це надзвичайно важливо з огляду збереження пам’яті про наших пращурів, бо спонукатиме молодь до вивчення свого минулого.

Шестигранний кам’яний артефакт викликає неабияку зацікавленість як у дітей, так і дорослих. Для сучасників він у дивину, не кожен знає його призначення. А от наші прабабусі не уявляли господарства без цього предмета, яким обмолочували зерно. Перші гармани виготовляли з дерева, пізніше стали майструвати з каменя або цементу. Гарман складався ще й з дерев’яної частини, що мала гак, у нього запрягали коней, котрі волочили знаряддя по збіжжю. Шестигранними ребрами він вибивав із колосся зерно.

Сьогодні непросто уявити весь цей складний процес, адже ручну працю витісняють механізми. А такі знахідки розповідають про шлях, пройдений до модернізації. Краєзнавці ж міста давно  віддали данину пошани хліборобській праці, створивши рукотворні пам’ятники Гарману. Такі взірці побачиш у Базавлуку біля приватних садиб. Свого часу вони були створені Миколою Чергинцем.

Якщо бути уважними до своєї землі, стверджує ще один краєзнавець, Віктор Чергинець, то молотильне каміння можна ще зустріти у степах, на околицях селищ, або й просто на дорозі, воно як нагадування, що хліб дається тяжким трудом, який заслуговує поваги.