Україна перейшла на літній час

25 березня о третій ночі Україна перейшла на літній час, перевівши стрілку на годину вперед. То ж, фактично, цієї ночі українці спали на годину менше, повідомляє ВВС Україна.

В Україні переходять на літній час щороку в останню неділю березня, а на зимовий – в останню неділю жовтня. Восени переводять стрілку на годину назад, а навесні – вперед.

Практично у всіх електронних пристроях переведення часу на годину назад/вперед проходить автоматично.

Разом з Україною на літній та зимовий час переходять більшість країни Європи.

Зміна часу має на меті ефективне використання денного світла й економію енергетичних ресурсів.

Стандартним часом, тобто таким, який є природнім для певної території, вважається саме зимовий час.

Низка країн світу не переводить годинники та живе за зимовим часом, а деякі, зокрема і Росія, протягом усього року живуть на так званому літньому часі. Від переведення стрілок ця країна, а разом з нею і Білорусь, відмовились у 2011 році.

Противники переведення годинників аргументують це тим, що економічна вигода від переведення стрілок нібито недостатньо доведена, натомість це може спричиняти негативний вплив на здоров’я людей.

У вересні 2011 року, вслід за Росією та Білоруссю, Україна також ухвалила рішення щодо відмови від переведення годинників.

Проте вже за місяць парламент скасував своє ж рішення й Україна продовжила практику переведення годинників, хоча дебати щодо економічної та гуманітарної доцільності цього досі тривають.