Українці зможуть змінити ім’я по-батькові

Верховна Рада може надати громадянам України, які досягли 16-річного віку, право змінювати ім’я по-батькові на свій розсуд. Відповідний законопроект № 2018 був прийнятий у першому читанні.

«Документ передбачає внесення змін до частини першої і другої статті 295 Цивільного кодексу України, якими передбачається право особам на власний розсуд змінювати своє ім’я по-батькові так само, як і своє прізвище та (або) власне ім’я», – розповів адвокат Андрій Верба під час прес-конференції в ІА «Мост Днепр».

Необхідність прийняття даного законопроекту в нашій країні обумовлена ​​необхідністю виконання рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справі «Гарнага проти України» (рішення від 16 травня 2013 року, заява № 20390/07). Цікавий випадок стався ще в далекому 2004 році. Громадянка України Наталя Гарнага звернулася в РАКС з проханням змінити ім’я по-батькові свого біологічного батька на ім’я по-батькові вітчима, з яким проживала. Установа розглянула заяву і відмовила. В результаті, жінка судилася протягом 2003-2007 років. В кінцевому підсумку в 2007 році Вищий Адміністративний суд України прийняв рішення відмовити їй у зміні в актових записах (паспорті) про зміну ім’я по – батькові. Надалі, вже у 2007 році вона звернулася до Європейського суду з прав людини, в 2013 заява була розглянута. Європейський суд визнав, що Україна порушує статтю 8 Конвенції про захист прав людини і основних свобод людини, не дозволяючи змінити ім’я по-батькові. У 2015 році це стало ініціативою внесенням до Верховної Ради України даного проекту закону.

Андрій Верба зазначив, що в Україні на сьогоднішній день особи, які досягли 16 років, мають можливість поміняти прізвище і ім’я. Також цю можливість мають особи з 14 років, але тільки за згодою батьків.

Залишити відповідь