Уряд ліквідував пенітенціарну службу

Кабінет міністрів України схвалив реформу Державної кримінально-виконавчої служби. Як передає УНІАН, концепцію реформи на засіданні уряду презентувала перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Зокрема, в рамках даного рішення члени уряду схвалили дві постанови: «Деякі питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції» та «Про ліквідацію територіальних органів управління Державної пенітенціарної служби та утворення територіальних органів Міністерства юстиції».

Як повідомляв УНІАН, наприкінці минулого року міністр юстиції Павло Петренко серед головних завдань відомства на 2016 рік назвав початок реформування системи виконання покарань.

«2016 рік стане роком початку реформи пенітенціарної служби», – сказав він.

Зокрема, за його словами, необхідно законсервувати або ліквідувати низку тюрем, утримання яких є економічно недоцільним. За словами Петренка, в Україні 148 тюрем, які розраховані на 230 тис. людей, натомість у місцях позбавлення волі перебуває 70 тис. осіб, решта закладів напівпорожні. Тому, вважають у Мін’юсті, потрібно провести інвентаризацію і вибрати ті установи, які можна швидко відремонтувати, щоб до них переселити ув’язнених. Решту установ варто законсервувати, потім через публічні конкурси продати приміщення і на виручені гроші збудувати сучасні в’язниці.

Крім того, як зазначав міністр, необхідно змінити структуру пенітенціарної системи, яка й дотепер – напіввійськовий правоохоронний орган.

«Пенітенціарна служба має бути цивільним органом, основна мета діяльності якого полягає у перевихованні, соціалізації й поверненні до нормального життя людини, яка потрапила за грати», – наголосив Петренко.

Залишити відповідь