В Україні фіксують випадки штаму коронавірусу FLiRT

В Україні виявлено п’ять випадків зараження новим субваріантом коронавірусу FLiRT, один з яких завершився летально. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я та головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

“За останні два тижні в Україні зареєстровано п’ять випадків субваріанту коронавірусу FLiRT. Три випадки виявлено у Києві, один у Житомирській області, і один летальний випадок — в Івано-Франківській області”, — зазначив Кузін.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

За словами посадовця, на території України наразі циркулює 10 штамів вірусу SARS-CoV-2, які належать до різних субваріантів штаму Omicron.

Новий штам коронавірусу FLiRT був вперше зафіксований у світі в березні 2024 року. Особливості цього штаму полягають у його швидшому поширенні та здатності ухилятися від імунної відповіді, що може призводити до повторного зараження. До групи ризику належать люди похилого віку, особи з супутніми неінфекційними захворюваннями, а також ті, хто не отримав повного курсу вакцинації.

“На сьогодні немає інформації, що новий штам є особливо небезпечним або викликає важкі ускладнення. Симптоми захворювання залишаються такими самими, проте на початку спостерігається значне підвищення температури, яку важко збити. Випадки захворювання частіше проходять без пневмонії”, — підкреслив Кузін.

На цей час не планується запровадження додаткових протиепідемічних заходів.

“Ми не робимо таких прогнозів, оскільки у країнах, які раніше за Україну відчули хвилю FLiRT, спостерігається підвищення рівня захворюваності, але це не призводить до введення карантинних чи обмежувальних заходів”, — додав головний санітарний лікар.

Вакцина проти COVID-19 залишається ефективною для всіх типів штаму Omicron. Рекомендації щодо профілактики захворювання залишаються незмінними: уникати відвідування громадських місць, регулярно провітрювати приміщення, вакцинуватися та мити руки.

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!