В Україні на торгах продаватимуть землю по-новому

Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін щодо продажу землі через електронні аукціони. Він передбачає, що продаж земельних ділянок або прав на них здійснюватиметься лише через електронні торги на аукціоні.

Коли на продаж буде виставлено земельний лот, у його «характеристиках» зазначатимуть стартову ціну, строк та умови користування ділянкою, а також ім’я організатора торгів, з ким укладатиметься відповідний договір.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Це нова модель торгів для такого товару як земля. Щодо земель сільськогосподарського призначення стартова ціна повинна дорівнювати нормативній грошовій оцінці і не може бути нижчою. Тепер продавець повинен через особистий кабінет в електронній торговій системі опублікувати спочатку оголошення про торги і прикласти до нього фото лота.

Усі етапи продажу – від оголошення про торги до купівлі – відображатимуться на Єдиному державному порталі земельних торгів. Провести аукціон стане можливо, якщо на лот буде мінімум двоє претендентів.

«Проведення земельних торгів тільки через електронну систему передбачає, що частина процесів виконуватиметься автоматично та швидше, ніж це було раніше. Також повинні опубліковуватися всі документи на лот – ця інформація буде відкритою для всіх. Закон має удосконалити механізм та пришвидшити і зробити процедуру продажу прозорішою», – говорить юрист Анастасія Андреєва.

Для учасників гарантійний стартовий внесок складатиме 30% від ціни ділянки, а один крок аукціону – 1% стартової вартості лота. Взяти участь у торгах зможе кожен охочий.

Тамара Бєлкіна

фото: з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!