В Україні хочуть запровадити податок на сміття

За алюмінієву пивну банку покупцям доведеться доплатити 70 коп. Народні обранці пропонують увести «сміттєвий» податок, кошти з якого мають піти на подолання проблем зі звалищами в Україні. Втім, є побоювання, що розподіл цих грошей відбуватиметься не зовсім прозоро.

В парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування розміщення побутових відходів)» (№4836). У документі пропонується ввести новий податок за виробництво й імпорт упаковки та товарів в упаковці, встановити його ставки та порядок сплати, а також увести на законодавчому рівні поняття «упаковка».

Крім того, передбачено підвищення екологічного податку за розміщення неутилізованих побутових відходів.

Ставки податку залежатимуть від виду матеріалу упаковки: комібиновані матеріали — 6,18 грн./кг; пластмаса — 5,46 грн./кг; алюміній, фольга — 4,62 грн./кг; картон, папір — 1,47 грн./кг; скло — 0,63 грн./кг; дерево, текстиль 0,84 грн./кг тощо. Ці ставки щорічно будуть індексуватися залежно від зростання споживчих цін.

Передбачається, що податки спрямовуватимуться виключно на оплату послуг з утилізації побутових відходів. Так, кошти витрачатимуться на утилізацію так званих малонебезпечних побутових відходів за ставкою 80 грн./т. Сьогодні ж ця ставка становить 4 грн./т. Крім того, ставку за розміщення неутилізованого сміття хочуть збільшити вшестеро — до 4800 грн./т.

Втім, деякі експерти вже прогнозують подорожчання продукції через запровадження нового податку. Зокрема, вони порахували, що за консервну банку вагою 20 г. споживачу доведеться додатково заплатити 34 коп., а за алюмінієву пивну — близько 70 коп.

Проте з огляду на реальний стан сміттєзвалищ в Україні висловлюються сумніви, що ці кошти підуть на утилізацію упаковки, а не осідатимуть у кишенях тих, хто працює на цьому ринку.

Джерело: Закон і бізнес

Залишити відповідь