В Україні змінилися правила ввезення лікарських засобів із-за кордону

Для пересічних українців змінились правила ввезення лікарських засобів із-за кордону. Відтепер дозволено це робити лише людині, на ім’я якої виписаний рецепт або замість нього повинна бути інформаційна довідка із закладу, де були призначені ліки.

РЕЦЕПТ ОБОВ’ЯЗКОВИЙ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

В Україні змінились правила ввезення ліків, у складі яких є наркотичні або психотропні речовини. Відносно інших засобів для лікування процедура залишилась тією ж, що й була.

«Відтепер ввозити в Україну ліки , що містять наркотичні чи психотропні речовини, можна , лише маючи із собою рецепт від лікаря або інформаційну довідку із закладу, де був виписаний рецепт. Тобто тепер потрібні рецепт або довідка. До того ж довідка може навіть не мати печатки закладу, якщо установа її не має, але підпис лікаря обов’язковий. Сам рецепт або довідка повинні бути видані на ім’я того, хто ввозить ці ліки. Також повинна бути прописана кількість лікарських засобів, на які поширюється дія довідки», – говорить юристка Анастасія Андреєва. Кількість лікарських засобів, що ввозиться, не повинна перевищувати тієї, що зазначена в рецепті.

«Скористатись нововведенням зможуть тільки ті громадяни, які вже купили ці ліки в Україні і подорожували з ними та зворотно ввозять їх в Україну», – пояснила Анастасія Андреєва.

Лікарі вбачають у такій новації спрощення отримання дозволу на вивезення ліків для пацієнтів, які лікуються і повинні обов’язково приймати медзасоби. «В Україні з осені минулого року наркотичні та ліки, що містять психотропні речовини, доступні тільки за наявності е-рецепта. Якщо пацієнту потрібно приймати такі ліки постійно, то лікар повинен видати йому інформаційну довідку, що буде підтверджувати наявність у хворого медичного дозволу на вживання ліків», – говорить сімейна лікарка Ольга Павлова.

Є ОБМЕЖЕННЯ
Для інших препаратів, які відпускаються за рецептом лікаря, все залишилось без змін. Щоб мати із собою антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати, ліки для серцево-судинної системи, артеріального тиску, проти кашлю, заспокійливі та знеболювальні, потрібно мати рецепт від лікаря. В іншому випадку людині, що їх перевозить навіть у невеликій кількості, не дозволять взяти ліки із собою за кордон або провести в Україну.

«Регламент країн ЄС дає можливість ввозити у країну ліки у кількості, що відповідає звичайним особистим потребам. Кожна конкретна країна встановлює обмеження на свій розсуд. Наприклад, до Німеччини можна ввозити лише ту кількість препарату, що розрахована на три місяці, з урахуванням рекомендацій із дозування. У Польщу можна ввозити не більше 5 найменших упаковок, в Австрію можна ввести не більше трьох найменших упаковок препарату. В Україну – не більш як 5 упаковок препарату за наявності рецепту від лікаря», – сказала Анастасія Анд­реєва. Вона зазначила, що для проходження митного контролю рецепт повинен подаватись у паперовій формі, як і інформаційна довідка.

«Ліки на митниці потрібно перевозити тільки в оригінальній упаковці, у прозорих герметичних пакетах. З метою уникнення непорозумінь із митниками інших країн раджу заздалегідь ознайомитись із правилами ввезення лікарських засобів до тієї чи іншої країни», – зауважила Анастасія Андреєва.

ТАМАРА БЄЛКІНА,
фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!