Відсутність реєстрації податкової накладної не звільняє від зобов’язань з ПДВ

Податковим кодексом України визначено, що датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше (дата зарахування коштів від покупця/замовника як оплата товарів/послуг; дата відвантаження товарів).

Не зважаючи на постійні рекомендації та роз’яснювальну роботу, яка проводиться координаторами з платниками податків стосовно декларування податку на додану вартість, одним з підприємств Дніпропетровського управління Офісу ВПП було подано уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок та зменшено суму податкових зобов’язань на 2,6 млн.грн.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Зменшення податкових зобов`язань відбулось по виписаним, але не зареєстрованим (з причини «реєстрацію зупинено») податковим накладним.

Підприємством не було взято до уваги приписи пункту 201.10 статті 201 Податкового кодексу України, відповідно до якого відсутність факту реєстрації платником податку – продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних не звільняє продавця від обов’язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

Отже, відповідно вимогам законодавства, наявність податкових накладних в ЄРПН, що виписані постачальником товарів (послуг) на адресу їх отримувачів, є безумовною підставою для включення ПДВ по цих операціях до податкових зобов’язань.

Камеральною перевіркою встановлено, що підприємством завищено від’ємне значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду Декларації з ПДВ на 2,6 млн.грн. За підсумками перевірки складено податкове повідомлення-рішення на суму завищення від’ємного значення. За результатами адміністративного оскарження Державною фіскальною службою України позиція Офісу ВПП підтримана.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!