Вікіпедія чекає на фотографії з Дніпропетровщини

1 вересня стартував щорічний міжнародний фотоконкурс об’єктів культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки», щоб зібрати світлини для ілюстрування статей у Вікіпедії. Цього року конкурс проходить у понад 50 країнах світу. Про це повідомляє прес-служба Дніпровського історичного музею імені Дмитра Яворницького.

Журі кожної країни-учасниці обирає десять найкращих світлин національного етапу, які братимуть участь у міжнародному етапі конкурсу. Вікімедіа Україна / Wikimedia Ukraine уже всьоме проводитиме його в Україні і всі охочі матимуть можливість завантажити свої фотографії пам’яток України та позмагатися за відзнаки та призи у кількох номінаціях.

Конкурс проводиться з метою зібрати фотографії всіх пам’яток культурної спадщини світу і розмістити їх у Вікісховищі, що дасть змогу проілюструвати статті Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей в усьому світі.

Взяти участь у конкурсі можуть всі охочі. Для цього слід бути зареєстрованим у Вікісховищі — одному із сестринських проектів Вікіпедії, сфотографувати пам’ятку/и з конкурсних списків та завантажити ці фотографії до Вікісховища з 1 по 30 вересня, а також обов’язково вказати їхній унікальний ID. Фотографії можуть бути зроблені в будь-який час: як протягом вересня, так і раніше, головне, щоб це були власні роботи.

Як повідомляють організатори, сьогодні у конкурсних списках є 5565 об’єктів культурної спадщини Дніпропетровської області: різні типи пам’яток національного та місцевого значення, які мають охоронний статус. Станом на зараз область посідає друге місце за кількістю пам’яток у списках. Більше пам’яток лише у Чернігівській області. Однак, за шість років учасники сфотографували тільки 745 із них, тобто 13%. Це один із найнижчих показників в Україні.

На конкурс можна подавати фотографії пам’яток, які вже сфотографували учасники попередніх конкурсів. Пам’яткам архітектури, археології, містобудування властиво змінюватися з часом чи то від людського чи природного фактора і фіксувати ці зміни є теж дуже важливо.