Все, що потрібно знати жителям Дніпра про особливості обліку оренди

Про особливості обліку оренди, створення умов для чіткого розуміння користувачами фінансової звітності активів, від яких орендарі отримують економічні вигоди та зобов’язань, які приймаються орендарями в угодах оренди, розповіла кореспонденту газети «Вісті Придніпров’я» начальник відділу перевірок фінансових операцій Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС Юлія Працько.

Орендні відносини як різновид господарських відносин оформлюються письмовим юридичним документом – договором, відповідно до якого орендар отримує право на використання активу протягом узгодженого періоду часу й одночасно зобов’язується регулярно вносити орендні платежі на користь орендодавця.

Міжнародний стандарт фінансової звітності 16 «Оренда» встановлює принципи визнання, оцінки, подання оренди та розкриття інформації про неї. Мета полягає у тому, щоб забезпечити надання орендарями та орендодавцями доречної інформації у такий спосіб, щоб ці операції були подані достовірно. На основі цієї інформації користувачі фінансової звітності можуть оцінити вплив оренди на фінансовий стан, фінансові результати діяльності та грошові потоки суб’єкта господарювання.

Стосовно відображення Орендарем операцій у фінансовій звітності, вона зазначила, що Орендар або подає у звіті про фінансовий стан, або розкриває у примітках (параграф 47 МСФО 16):

а) активи з права користування окремо від інших активів;

б) орендне зобов’язання окремо від інших зобов’язань.

Якщо орендар не подає активи з права користування окремо у звіті про фінансовий стан, то він:

  • включає активи з права користування у той самий рядок, у якому відповідні базові активи подавалися б, якби вони були власністю орендаря;
  • розкриває інформацію про те, у які рядки звіту про фінансовий стан включені такі активи з права користування.

Якщо орендар не подає орендне зобов’язання окремо у звіті про фінансовий стан, то він розкриває інформацію про те, у які рядки звіту про фінансовий стан включені такі зобов’язання.

Вимоги параграфа 47(а) не застосовуються до активів з права користування, які відповідають визначенню інвестиційної нерухомості та відображаються в звіті про фінансовий стан як інвестиційна нерухомість.

У звіті про прибутки та збитки та інший сукупний дохід орендар має подати процентні витрати за зобов’язанням з оренди окремо від амортизаційних відрахувань за актив з права користування. Процентні витрати за орендним зобов’язанням – це компонент фінансових витрат, які параграф 82б) МСБО 1 Подання фінансової звітності вимагає подавати окремо у звіті про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (параграф 49).

У звіті про рух грошових коштів орендар відносить (параграф 50):

а) грошові платежі в рахунок основної частки орендного зобов’язання – до фінансової діяльності;

б) грошові платежі в рахунок процентної частки за орендним зобов’язанням – застосовуючи вимоги МСБО 7 Звіт про рух грошових коштів щодо сплачених процентів;

в) короткострокові орендні платежі, платежі з оренди малоцінних активів та змінні орендні платежі, не включені в оцінку орендного зобов’язання, – до операційної діяльності.

Юлія Працько звернула увагу, що Міжнародний стандарт фінансової звітності 16 «Оренда» застосовують при складанні фінансової звітності для річних звітних періодів, що починаються з 01.01.19 р. або пізніше.