Художники Петриківщини відзначили професійне свято

Найбільша в Україні ложка та рогач, розмальовані Петриківським розписом, 200-метрова паперова стрічка «візерунок-бігунок» з петриківським орнаментом та самобутній Петриківський розпис. Це лише мала частка досягнень петриківських майстрів. На початку жовтня вся Україна відзначає День художника, однак для Петриківки – це особливе свято. Привітав петриківських майстрів заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Каміль Примаков.

«Петриківка і розпис нерозривно поєднані між собою. Тут глибинно переплелися і вільний козацький дух, і історична пам’ять про минуле, і велика любов до рідного краю. Сьогодні Петриківський розпис – це бренд Дніпропетровщини та всієї України. Вас знають, вами пишаються. День художника – це не просто професійне свято для всіх петриківських майстрів. Це свято всього селища», – зазначив заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Каміль Примаков.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Петриківка – це селище майстрів. Одна з його візитівок – найбільший орнаментальний розпис виконаний вручну. Рекорд зафіксований на 120-ти метровому паркані в Петриківці у 2012 році.

Тут можна знайти й найдовшу паперову стрічку «візерунок-бігунок» довжиною 210 метрів та найбільший рогач, які створили петриківські майстри. Вони зберігається в Петриківському музеї етнографії, побуту та народно-прикладного мистецтва.

Найбільша ложка, розмальована петриківським розписом, зберігається в музеї під відкритим небом «Пирогово» на Київщині.

У Петриківці на кожній вулиці свій музей. Тут розмальовано «петриківкою» все: стіни, ставні та навіть ворота.

Петриківський декоративний розпис визнаний культурним надбанням людства, внесений до Списку нематеріальної культурної спадщини «ЮНЕСКО» та є своєрідною візитівкою Дніпропетровщини.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь