Як Павлоград святкував свій день народження

Цьогоріч місто практично всі свята відзначає дуже яскраво. Організатори втілюють чимало свіжих та оригінальних ідей. Навіть такі заформалізовані раніше державні свята як День Прапора та День незалежності тут проводилися не для галочки. Були дуже цікавими і пам’ятними. То що вже говорити про головне – 232-й день народження Павлограда.

ПОКАЗАЛИ ПЕРНАТИХ

Перші заходи з цього приводу почалися ще за два дні до його офіційного відкриття. 15 вересня біля в’їзду в місто з боку Донецька відбулося покладання квітів до пам’ятника воїнам, які загинули, визволяючи Павлоград, у вересні 1943 року. А також урочисто відкрили дві додаткові групи в дитсадочку №18 (мікрорайон РТС).

17 вересня розпочалося головне свято міста. О восьмій ранку близько сотні містянок провели акцію «Жінки Павлограда – за здоровий спосіб життя». Вони пробігли 500-метровий крос Центральною вулицею. О дев’ятій у Першотравневому парку розпочалася вже традиційна виставка-ярмарок голубів і декоративних птахів. У ній взяли участь близько 100 голубівників із міст Дніпропетровської, Донецької та Харківської областей. До речі, місцеві любителі пернатих визнали, що проведення подібних заходів сприяє популяризації їхнього захоплення. І після чотирьох років ярмарків (вони організовуються приблизно двічі на рік), в їхньому клубі, нарешті, з’явилася молодь. Зараз у Павлограді існує 18 порід птахів миру: миколаївські, поштові, крюківські, трубачі, бійні та ін. На виставці демонструвалися й кури, гуси, цесарки, качки, папуги, канарейки тощо.

ЦІКАВІ ВИСТАВКИ

Близько десятої ранку до міста завітав митрополит Дніпропетровський та Павлоградський Іриней. Він узяв участь в офіційному відкритті свята. Урочистості почалися з покладання квітів засновникові Павлограда, козацькому старшині Матвію Хижняку. Потім процесія на чолі з мером Анатолієм Вершиною, народним депутатом України Артуром Мартови­цьким, митрополитом Іринеєм та почесними мешканцями міста вирушила до Соборної площі, де на Алеї пам’яті поклали квіти біля Вічного вогню.

Після вітальних промов розпочалася грандіозна театралізована вистава на головній площі. У ній взяли участь провідні танцювальні колективи та співаки міста. Цьогоріч переважна більшість подій відбувалася у сквері імені Шевченка, Дитячому парку, на Соборній площі, вулиці Шевченка та майданчику біля міського культурно-дозвільного центру «МИР». Найяскравішими з них були Десятий фестиваль-ярмарок творів декоративно-ужиткового мистецтва «Павлоград збирає друзів» (на нього завітали понад 200 майстринь практично з усіх куточків України), Перший фестиваль духових інструментів та фестиваль самоварів.

Крім того, працювали майстер-класи з декоративно-ужиткового, кулінарного мис­тецтва, відбувався конкурс між місцевими рестораторами. А на вулиці Шевченка тривав грандіозний танцювальний флешмоб за участю молоді.

ІГОР ЗАХАРУК

Залишити відповідь