Як позбутися від клопів самостійно

Великим недоліком життя у місті стали квартирні клопи. Їх появу складно передбачити, вони з’являються навіть у нових, нещодавно побудованих будинках. Самі клопи ледь помітні, але наслідки їх укусів можуть варіюватись від легкого дискомфорту до загрожуючих життю станів.

Після виявлення ці паразити стають ще більшим тягарем, адже вивести клопів не так вже й легко.

Знай свого ворога: чим небезпечні клопи

Клопи майже непомітні, іноді їх можна сплутати з частинками бруду на постільній білизні. Головна їх небезпека полягає у неприємних алергічних реакціях після укусів, що шкодять звичному режиму сну та життя, а також у перенесенні клопами збудників численних інфекційних хвороб: тифу, туляремії та навіть ВІЛ.

Коли з’являються клопи

Їх можна занести в оселю з вулиці у вигляді яєць або личинок, підчепити у будь-якому публічному місці. Також ці комахи переходять від сусідів у пошуках нових джерел харчування через вентиляцію, щілини у стінах та вікнах. Навіть домашні улюбленці можуть переносити яйця цих паразитів на своїй шкурі. Ніхто не застрахований від такої неприємності, але і з нею можна впоратись.

Ознаки наявності клопів у житлі

Клопів легко помітити, коли їх популяція в оселі вже встигла збільшитися. Найбільш очевидна ознака клопового життя — наявність характерних укусів на шкірі. Ці мітки простягаються ланцюжками, зудять та спричиняють багато дискомфорту — іноді навіть до безсоння.

Наявність клопів можна вирахувати за запахом. Їх паразитуванню властив дещо солодкий специфічний запах, неначе від забродивших фруктів.

Візуально цих комах та ознаки їх життєдіяльності легко сплутати зі шматочками бруду, але якщо ви регулярно проводите прибирання, а ці забруднення не зникають, це може вказувати на клопове паразитування. Частіш за все клопів можна виявити:

  • на постільній білизні або мебелі, особливо у складках, під килимами;
  • за плінтусами, під не щільно прилягаючими обоями або у стінних швах;
  • у розетках або вентиляційних отворах;
  • на давно не використовуваних речах.

Цим переліком сприятливі місця для існування клопів не закінчуються, тож варто завжди бути пильними.

Актуальні методи дезінсекції

Коли паразит вже виявлений, його потрібно позбавитися — чим скоріше, тим краще. Це займає багато часу та зусиль, але іншого виходу немає.

У домашніх умовах боротися з клопами можна тільки комплексно, дотримуючись певного алгоритму:

  1. Ретельно перевірте усі речі та мебель у квартирі, включаючи посуд та книги. Тимчасово винесіть їх з оселі. Залиште лише вироби з тканин та виперіть їх на максимально дозволених температурах.
  2. Те, що не можна випрати за інструкцією, потрібно термічно обробити холодом більше 20 градусів або теплом за 30 градусів та використати спрей-інсектицид.
  3. Перевірте всі можливі місця перебування клопів та звільніть їх для подальшої обробки.
  4. Уважно прочитайте інструкцію до інсектициду та скористайтеся засобами індивідуального захисту, після чого ретельно обробіть спреєм усі поверхні, де могли б знаходитися паразити.
  5. Після обробки не відкривайте двері або окна — засобу потрібен час, щоб подіяти. Зазвичай час обробки вказано в інструкції, тож після його закінчення добре провітріть приміщення та промийте водою оброблені поверхні.

Будьте уважні: деякі спреї мають велику токсичність для людини і мають використовуватися лише професіоналами.

Профілактика появи клопів у приміщенні

Як бачите, процес позбавлення від клопів дуже виснажливий, тож краще попередити їх появу, аніж боротися з наслідками.

Кращий метод профілактики — бути уважними до того, де тимчасово зупиняєтесь. Перевірте поверхні у кімнаті, уважно огляньте матрас. Сумки потрібно зберігати закритими та щонайвище, а ще краще — попередньо обробити речі або сумку ефірним маслом.

Позбавитися клопів важко, але можливо

Клопи — це не велика проблема, якщо їх вчасно виявити та позбутися. Будьте уважними до власних речей, а якщо все ж таки знайшли в оселі паразитів, підійдіть серйозно до їх винищення.

Це можна зробити самостійно, якщо знаєте алгоритм дій та суворо його дотримуєтесь. Також можна позбутися клопів за допомогою професіональних дезінсекторів — вони використовують більш ефективні методи.