Як у Дніпрі затверджували керівників шкіл

У Дніпрі у рамках першого етапу конкурсу керівників обирали для 22 шкіл із 29 запланованих, і затвердили директорів у 14 закладах. Конкурсний відбір проводився у кілька етапів. Це – подання документів, вивчення мотиваційних листів та перспективного плану для школи.

Члени комісії особливу увагу приділяли саме перспективному плану розвитку, бо він мав бути розроблений з урахуванням особливостей конкретного навчального закладу. Завершальним етапом була публічна презентація. У ній взяли участь 29 претендентів, з них 14 стали переможцями. Не пройшли конкурсний відбір 15 із 29 претендентів на посаду. Слід додати, що у засіданні конкурсної комісії брали участь представники громадських організацій, у яких була можливість ставити запитання кандидатам і стежити за прозорістю та якістю проведення конкурсу.

У рамках другого етапу, який розпочнеться у середині серпня, конкурсний відбір проводитиметься у 140 школах міста. На сайті управління освіти  міської ради буде розміщена додаткова інформація щодо дат та часу. Відповідно до законодавства, період подачі документів – 30 днів. Із основних вимог – вища освіта і педагогічний стаж не менше трьох років. Переможець конкурсу на посаду директора комунального закладу освіти «Середня загальноосвітня школа №108» Олег Олійник працює у галузі 12 років. Свій перспективний план він підготував з урахуванням концепції «Нова українська школа».

Родзинкою навчального закладу стане запрова­дження національно-патріотичного виховання. «Учні братимуть участь в усіх загально­міських заходах у цьому напрямі», –  зауважив переможець. Конкурсний відбір директорів шкіл є нормою Закону «Про освіту». З новачками на керівних посадах контракт укладатимуть на 2 роки. За цей час вони повинні підтвердити здатність виконувати заявлену програму. Із директорами, які мають досвід роботи, контракт підпишуть на 6 років.

Ярослава Хлєбникова