Як у Покрові до Спасу готувалися (Фото)

На Дніпропетровщині напередодні одного з найбільших християнських свят Преображення Господнього, яке у народі називають Яблучний Спас, у міському музеї Покрова розповідали, як цей день відзначали наші предки і які традиції збереглися донині. Повідомляють у прес-службі міської ради.

Свято символізує проводи найтеплішої пори року і є відправною точкою у зборі врожаю та підготовці до майбутньої зими. Раніше у цей день у церкві освячували лише яблука та колоски пшениці, що символізувало подяку Богові за урожай. З часом ці традиції модернізувалися і до “врожайного” кошика господині почали класти виноград, груші, сливи, інші фрукти, овочі. Звичайно ж, амагалися прикрасити і кошика.

Про те, як його зробити особливим, розповідали музейники під час майстер-класу, показуючи, як звичайний плетений кошик перетворити на унікальний виріб. Нині знову актуальними є еко-стиль, тож учасники заходу надавали перевагу натуральним матеріалам, живим квітам, гілочкам та плодам дерев, доповнюючи все це стрічками.

Процес прикрашання кошика кожному приніс задоволення, а результат — порадував, додавши святкової атмосфери.