Як уберегти домашнього улюбленця від стресу

Раніше найбільшим стресом для домашніх тварин була новорічна ніч та зимові свята, коли в небо запускались петарди та феєрверки. Від звуків їхніх розривів домашні улюбленці починали нервувати та незвично себе поводити. Нині постійного стресу чотирилапим завдають звуки сирен та вибухів. Як допомогти собаці чи коту уникнути зайвого шоку через гучні звуки – розбирались «Вісті».

ПРОБЛЕМИ ЗІ ЗДОРОВ’ЯМ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Якщо мешканці області вже звикли до звуків сирен, то чотирилапі – ні. Для домашніх тварин будь-який гучний та незвичний звук – це величезний стрес. Іще більше їх лякають вибухи. Реагувати на подразники тваринки можуть по-різному. «Відчуваючи тривогу, собака чи кішка можуть почати панікувати, впасти у «ступор», почати гучно гавкати, нявкати, вити; можуть намагатись заховатися кудись тощо», – говорить зоопсихологиня ветеринарної клініки Дніпра Марина Павловська.

Вона зазначає, що стрес може призвести до проб­лем зі здоров’ям у домашнього улюбленця. Зокрема, це можуть бути розлади серцево-судинної системи, неконтрольовані діарея або енурез, проблеми із легенями, розлад харчової поведінки тощо.

«Багато в чому домашні тварини орієнтуються на свого господаря: як він себе поводить у ситуації, коли гучно та страшно. Тобто господар своєю поведінкою може як допомогти тваринці уникнути великого шоку, так і навпаки – зробити проблему ще більшою. Допомогти заспокоїти собаку чи кішку можуть і медпрепарати – найефективнішими є заспокійливі спреї – їх потрібно розпилювати на лежанку чи у переноску; краплі, які наносяться на холку. Але я раджу використовувати препарати тільки у крайніх випадках, коли улюбленець дуже наляканий. Іще можна увімкнути заспокійливу музику, дати тваринці улюблену іграшку», – говорить Марина Павловська.

ЯК ЗАСПОКОЇТИ

Чого не слід робити під час того, як кішка чи собака хвилюються, – так це давати смаколики. Це може тільки посилити переляк. Також не карайте за не­звичну поведінку – так тільки погіршите стан домашнього улюбленця, а також недоречно пестити та гладити.

«Собака чи кішка не тільки бере приклад із господаря, а й слухається його. Тому кращим методом заспокоєння в такому випадку буде чітка команда, яку хазяїн вимовить спокійним упевненим тоном. Так тваринки зосереджуються на виконанні команди і стрес починає відступати. Якщо ж кішка починає нявчати, собака скавчати, важко дихати, трястися, неприродно себе поводити – потрібно дати команду «ні, не можна», і вони почнуть відволікатися від стресу», – запевняє Марина Павловська.

ТАМАРА БЄЛКІНА

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!