Як уникнути дефіциту вітаміну D: корисні поради

Осінньо-зимовий період зі зменшенням кількості сонця призводить до нестачі вітаміну D. Його дефіцит є проблемою охорони здоров’я в усьому світі, від якої страждає понад ­мільярд дітей і дорослих, що, своєю чергою, провокує серйозні захворювання.

ДУЖЕ ВАЖЛИВИЙ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Наша шкіра вироб­ляє вітамін D під впливом сонячного світла. Ми також отримуємо його з їжі. Організм людини дуже потребує цей вітамін. Він забезпечує щільність кісток, розвиток м’язів; допомагає регулювати баланс кальцію, магнію і фосфору; підтримує опірність організму бактеріям та вірусам, а також бере участь у діяльності ­нервової системи.

Водночас дефіцит вітаміну D пов’язують із деякими гострими й хронічними хворобами та станами, такими як остеопорозом, карієсом у дітей, пародонтитом, аутоімунними й неврологічними розладами, цукровим діабетом тощо. Дефіцит вітаміну може призводити до рахіту в дітей, порушення сну та обмінних процесів – у дорослих.

ДЖЕРЕЛА ВІТАМІНУ D

Отримати вітамін D можна з харчових продуктів, дієтичних добавок або ж «виробити» самостійно, адже його синтез починається, коли ультрафіолетові промені сонця потрапляють на шкіру. Щоправда, із сонячними ваннами треба бути обережними, адже тривале перебування на сонці спричиняє фотостаріння шкіри і підвищує ризики роз­витку меланоми (раку шкіри).

М’ясо жирної риби (оселедець, лосось, тунець, скумбрія) і риб’ячий жир є одними з найкращих джерел вітаміну D. Він також міститься в яєчних жовтках, печінці, грибах, сирах. Якщо йдеться про весняно-літній сезон, то регулярного збалансованого харчування і перебування на вулиці 10-15 хв достатньо, щоб здорова людина отримала потрібну кількість вітаміну D.

ВАЖЛИВО: не призначайте собі харчові добавки самостійно. Обговоріть це зі своїм лікарем, щоб переконатися, що споживана кількість вітаміну D відповідає вашим потребам. Якщо ви маєте збалансований раціон, можливо, вам узагалі не знадобляться добавки.

Особливо ця рекомендація стосується людей із груп ризику:

• з надмірною вагою і ожирінням (з високим індексом маси тіла);
• з незбалансованим та нераціональним харчуванням;
• із захворюваннями шлунково-кишкового тракту та неврологічними розладами;
• літнього віку, особ­ливо, якщо вони не виходять із дому.

Варто пам’ятати, що люди різного віку потребують різної кількості вітаміну D. Його передозування може призвести до накопичення солей кальцію в суглобах, нирках, підвищення рівня кальцію в сироватці крові, сечі та відкладення мінеральних речовин у м’яких тканинах.

Через потенційну шкоду не слід самостійно розпочинати приймання вітаміну D.

ПІДГОТУВАЛА НАТАЛІЯ КОВАЛЬЧУК

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!