Які солодощі краще подарувати дитині, щоб вона була здорова
Починаються Новорічні та Різдвяні свята. Мабуть, це найулюбленіші дитячі свята, бо зазвичай у ці зимові вихідні малеча отримує річну дозу солодощів. Лікарі радять не купувати та не дарувати дітям чимало цукерок чи печива, а краще замінити їх на фрукти, адже цукор, що міститься у смаколиках, дуже шкодить їхньому здоров’ю.
ЗМЕНШИТИ СПОЖИВАННЯ
У цукерках, шоколадках, печиві та інших солодощах міститься багато вуглеводів, які можуть бути корисними або ні, тобто «довгими» чи «швидкими». Перші – корисніші, бо забезпечують організм енергією упродовж тривалого часу, а ось «швидкі» – навпаки. Це так звані «пусті» калорії, які не насичують організм, а після їх вживання досить швидко захочеться їсти.
Цукерки та шоколад зумовлюють підвищення рівня цукру в організмі, що може спричинити діабет та зайву вагу. «Коли людина вважає, що якщо не додасть цукор до чаю або кави, то не матиме проблем із зайвими калоріями і може дозволити собі ще цукерку – то це не так. Він є всюди – від фруктів та овочів до соусів і кетчупів. У середньому рекомендується вживати не більш як 50 грамів солодкого піску на добу або 10% загальної кількості спожитої енергії», – говорить лікар-дієтолог Олена Карова.
Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я пропонують зменшити денне споживання цукру вдвічі – близько 25 грамів на добу. Це як п’ять чайних ложечок. Стільки ж солодощів міститься у склянці фруктового соку. Зайвий цукор – це потенційно можливі ризики для здоров’я дитини: від проблем зі шкірою та зубами до ожиріння чи діабету. Малюкам до двох років узагалі не можна давати солодкого. «Льодяники та карамельки містять тільки цукор та барвники з консервантами. Їх краще взагалі вилучити з раціону дитини. Якщо без цукерки ніяк, то ліпше дати кілька шматочків темного шоколаду – він найкорисніший. А найшкідливіший – білий, тому що багато виробників додають туди лише суху сироватку та цукор», – пояснює Олена Карова.
Контролювати поїдання смаколиків дитиною досить просто – вона не купує сама собі продукти та не готує, її годують батьки та бабусі з дідусями, тож саме вони повинні дбати про те, скільки цукру споживає чадо. «Щоб виробити харчові звички у дитини, батьки повинні привчити малечу їсти мало цукру. Спочатку здається, що це завдання складно вирішити, адже всі діти полюбляють смаколики. Та цукерки і шоколад можна замінити іншою, корисною та солодкою їжею. Інша справа, що для цього слід самим батькам докладати чимало зусиль. Декому легше просто купити цукерку чи солодку випічку в магазині, ніж поратись на кухні», – запевняє Олена Карова.
ПАСТИЛА ТА ФРУКТИ
Як солодкий подарунок на Новий рік та Різдво дитині можна презентувати сухофрукти та пастилу, яка виготовлена без додавання цукру, а пакетований сік на святковому столі замінити натуральним; можна дати морс, узвар чи ягідно-фруктовий чай.
«У будні, несвяткові дні, потрібно уникати пончиків, смажених пиріжків, півфабрикатів промислового виробництва та таких же приправ до їжі. Це корисно не тільки для дітей, а й для дорослих. Магазинні тістечка, печиво чи булочки можна замінити домашньою випічкою», – говорить Олена Карова.
Вона зазначає, що домашні смаколики необов’язково повинні бути з дріжджів та мати солодку начинку. До чаю корисно подати морквяний пиріг, бананове печиво, запечені яблука; влітку можна готувати вдома морозиво з натурального йогурту або сорбети з соку та м’якоті фруктів.
Щодо новорічного столу, то замість печива дітям можна дати сезонні фрукти: мандарини, груші, апельсини, хурму. Вони більш корисні та не шкодять організму, звісно, якщо споживати продукти не кілограмовими порціями. Лікарка зауважила, що й батькам дитини теж краще відмовитись від зайвого цукру, так вони не тільки відчуватимуть себе здоровішими, а й стануть для неї прикладом.
ТАМАРА БЄЛКІНА