За крок до отруєння: у Дніпрі стартував сезон кавунів
Багатий вибір літніх фруктів та ягід радує мешканців Дніпра. На черзі – сезон кавуна. Здається, обрати достиглу довгоочікувану ягоду можна зовсім легко. Однак привабливий зовнішній вигляд не завжди є ознакою її стиглості. Не виняток – і випадки отруєння через солодкий смаколик. Як виявити «загрозу» та захистити себе? Про це та інше журналістам розповіла лікар-інфекціоніст з Дніпра Оксана Зуєва.
Показник – сезонність
«Харчові отруєння – це доволі актуальна тема влітку. Завжди хочеться скуштувати щось цікаве, свіже та смачне, а особливо те, що чекаєш цілий рік, як, наприклад, кавун. На жаль, багато людей не звертають увагу на якість продуктів або обирають їх необдумано», – зазначає Оксана Зуєва. За словами експерта, важливий показник – це сезонність. Куштувати кавун слід наприкінці літа та на початку осені. Також варто звертати увагу на якість води, якою ви миєте кавун. Лікар-інфекціоніст додала: «Головними симптомами отруєння є погіршення самопочуття, нудота та підвищення температури тіла. Якщо ви все це відчуваєте, слід негайно звернутися до лікаря».
Загалом, існує понад 1200 сортів кавуна, що вирощують у 96 країнах світу. Серед такого розмаїття досить складно обрати «правильний» кавун, тож його вибору варто приділяти особливу увагу. Перш ніж купити смаколик, дайте відповідь на прості, але важливі питання.
Вибирайте свідомо
Ø Якого розміру повинен бути кавун?
Не слід купувати дуже велику ягоду, адже вона може бути перенасичена добривами. Ідеальний розмір – кавун, що важить 5-7 кілограмів.
Ø Чи має значення колір?
Контрастний кавун – це «плюс» у ваш кошик. Звертайте увагу на його світлі та темні смуги: вони повинні бути чіткими. Чим темніші смуги, тим більше поживних речовин має ягода.
Ø Яким має бути хвостик?
Безперечно – сухим. Він проростає з так званого «ґудзика», який по краю також має бути сухим. Мокрий зелений «хвіст» – гарантія незрілого плоду.
Ø Шкірка кавуна – тверда чи м’яка?
Якщо кавун стиглий, його шкірка повинна бути дуже тверда – її доволі складно відколоти нігтем. Якщо ж вона має коричневий колір і волога – кавун «переріс».
Ø «Хлопчик» або «дівчинка»?
Серед кавунів теж є «хлопчики» та «дівчатка». У «хлопчиків» низ опуклий, кружечок на ньому маленький. У «дівчаток» низ більш плоский, а круг широкий. «Дівчаток» вважають смачнішими: вони солодші і мають менше кісточок.
Ø Чи має бути пляма на кавуні?
На боці ягоди обов`язково має бути пляма – насичено-жовтого чи темно-оранжевого, але не білого кольору. Це місце контакту кавуна з землею, якщо вона встигла дозріти на грядці.
Ø Як ягода повинна звучати?
Під час постукування кавун має видавати дзвінкий звук – це свідчить про його стиглість. І крім того, – завжди ніби пружинити під ударом. Спробуйте стиснути кавун: якщо при цьому він злегка потріскує, це свідчить про його соковитість.
Маргарита Сопільняк, фото pixabay