Збереження молодого вигляду: антивіковий раціон для краси та молодості

Кожен прагне якнайдовше залишатися молодим. Дослідження засвідчили, що їжа, яку ми вживаємо, може прискорити чи сповільнити старіння. Але що треба їсти, щоб не старіти? Фахівці Всеукраїнського сервісу доставки Zakaz.ua розповіли про смаколики, якими слід збагатити раціон, щоб залишатися молодим, красивим та здоровим.

Фізіологічне старіння організму починається ще задовго до зовнішніх проявів – уже у віці 40-50 років поступово згасають функції органів, передусім це стосується системи травлення. Тому, щоб запобігти передчасному старінню, бути здоровими, бадьорими, потрібно діяти системно: захищатися від сонячних променів, виконувати фізичні вправи, висипатися, боротися зі стресом і, головне, дотримуватися здорового харчування.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Пропонуємо добірку продуктів, які найкраще допомагають сповільнити процеси старіння організму та максимально впливають на стан шкіри.

Болгарський перець

Болгарський перець – один із найпопулярніших овочів в усьому світі. Однак мало хто знає, що цей овоч також здатен сповільнювати процеси старіння. Адже в ньому в два рази більше, ніж у цитрусових, вітаміну C, який стимулює появу колагену в організмі, що надає шкірі пружності та сприяє швидкому відновленню пошкоджених тканин.

Також солодкий болгарський перець містить потужні антиоксиданти, які називаються каротиноїдами. Каротино­їди – це рослинні пігменти, відповідальні за яскраво-червоний, жовтий і помаранчевий кольори, які ви бачите у багатьох фруктах та овочах. Вживаючи щодня принаймні 50 г паприки, ви стовідсотково сприятимете не лише розгладжуванню зморшок на шкірі, але й покращите роботу органів зору, посилите ріст волосся, нігтів та зміцните волосяні цибулини.

Броколі

Броколі – унікальний суперфуд, а також справжня королева серед усіх існуючих капуст! Оскільки в броколі дуже багато антиоксидантів та вітаміну С, бета-каротину та каротиноїдів, то регулярне її вживання сприяє покращенню обміну речовин, прискоренню метаболізму та уповільненню процесів старіння. Крім того, в броколі міститься речовина нікотинаміду мононуклеотид (NMN), який компенсує втрату енергії – одне із ключових чинників старіння.

Гранат

Гранат – справжнє джерело мінералів, вітамінів і амінокислот. Крім того, що він підвищує рівень гемоглобіну у крові та в цілому зміцнює імунітет, його зернятка допомагають організму підтримувати рівень колагену, який розгладжує зморшки та нейтралізує вільні радикали в організмі – шкідливі молекули, які руйнують клітини тіла. Лише одна склянка гранатового соку на день неодмінно покращить вашу пам’ять та когнітивні функції. Також у гранатовому соку набагато більше проти­запальних анти­оксидантів, ніж у зеленому чаї, червоному вині та інших овочевих або фруктових соках.

Помідор

Регулярне вживання помідорів є одним із секретів молодості та краси! У помідорах багато рослинного пігменту лікопену, який надає овочам червоного кольору і є потужним антиоксидантом, а тому не лише зберігає пружність шкіри, а й захищає її від сонячних променів. Крім того, лікопен зменшує утворення тромбів, знижує рівень холестерину в крові та зміцнює кровоносні судини, а отже, захищає від інфарктів.

Риба та морепродукти

Морепродукти не тільки багаті на йод, який протидіє впливу радіоактивних речовин на організм, а й також здатні уповільнити старіння організму. Вживаючи море­продукти, можна запобігти швидкому старінню мозку за рахунок плазміногенів, які здатні не лише зупинити зниження когнітивних функцій, але ще й повернути назад порушення у старому мозку. Своєю чергою, така риба, як лосось, оселедець, сардини, багата на омега-3 і має протизапальні властивості, покращуючи стан шкіри.

Крім п’ятірки вищенаведених, радимо збагатити свій раціон продуктами, які містять такі поживні речовини, що активно запобігають старінню організму:

  • Антоціан та лікопен – захищають шкіру від пошкоджень сонячними променями. Першого найбільше міститься в баклажанах, темному винограді, чорниці, ожині, а лікопену – в грейпфрутах, кавунах, шипшині, папайї тощо.
  • Вітамін А та біотин (вітамін групи В) – ключові елементи здоров’я шкіри, нігтів та волосся. Вітамін А найбільше міститься в овочах зеленого, жовтого та помаранчевого кольорів, а біотин міститься в печінці, нирках, дріжджах, бобових, цвітній капусті та горіхах.
  • Селен – необхідний для виробництва глутатіону – поживної речовини, що допомагає відновити пошкоджені клітини. Його найбільше в м’ясі та субпродуктах, а також молочній продукції.
  • Кремній – підвищує вироблення колагену, який робить шкіру еластичною і пружною. У великій кількості кремній міститься в насінні (гарбузове, соняшникове, макове), бобових, у всіх видах горіхів.
  • Вітамін С – природний попередник колагену в шкірі. Лідери за вмістом вітаміну С: шипшина, лимон, солодкий перець та цитрусові.
  • Вітамін Е – запобігає появі зморшок та відновлює шкіру від пошкоджень. Міс­титься в зелених листових овочах та травах, у бобових, авокадо, горіхах, цільних злаках, висівках, а також у жирній рибі.
  • Мононенасичені жири – борються із запаленням і відіграють ключову роль у зволоженні шкіри. Містяться в оливковій олії та оливках, червоному м’ясі, продуктах із цільного молока, горіхах та фруктах із високим вмістом жирів.

Отже, харчуючись антивіковими продуктами, ви зможете отримати енергію та необхідні компоненти, щоб мати гарніший вигляд і краще почуватися.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ ZAKAZ.UA

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!