До єдиного дня інформування: Згадуємо героїв Небесної сотні

20 лютого відзначається День Героїв Небесної сотні – на знак ушанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободу людини, європейське майбутнє України.

ІСТОРИЧНА ПОДІЯ

Президент України Петро Порошенко підписав 11 лютого 2015 року Указ «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні». Документ передбачає щорічне відзначення 20 лютого Дня Героїв Небесної сотні.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною сотнею». За даними Генпрокуратури, загалом під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. У рамках справи про вбивства учасників Євромайдану та насильницьких дій проти них до суду передано 8 обвинувальних висновків.

Річниця Революції гідності та російсько-україн­ської війни на сході країни стали переломними історичними фактами. Події на Майдані та на Східному фронті проявили вражаючу незламність, патріотизм та хоробрість українських захисників, які ціною свого здоров’я і життя боронять від агресора незалежність та цілісність нашої країни.

Залишити відповідь