5 багатих на вітамін D продуктів

Вітамін D відіграє надзвичайно важливу роль у збереженні здоров’я кісток та м’язів. Дослідження показують, що він надзвичайно важливий для роботи імунної системи. Нещодавно навіть встановили зв’язок між дефіцитом вітаміну D та смертністю від COVID-19, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Є свідчення, що вітамін D знизити ризик зараження респіраторними вірусними інфекціями. І хоча прямих доказів, які б пов’язали нестачу вітаміну D з підвищеним ризиком зараження новим коронавірусом, існує імовірність, що вона справді робить організм більш сприйнятливим до цієї інфекції.

Крім цього, дефіцит цієї поживної речовини збільшує ризик остеопорозу, хвороб серця, діабету, хвороб молочної залози, простати, яєчників та лімфатичної системи.

Шість медичних товариств з усього світу наголошують на необхідності щоденно отримувати рекомендовану дозу вітаміну D, особливо враховуючи, що під час карантину більшість людей недостатньо часу проводили на вулиці під сонячним світлом.

Ось список продуктів, які допоможуть вам забезпечити організм вітаміном D в умовах нестачі сонячного світла:

Цілі яйця. Яєчні білки – це прекрасне джерело білка, а жовток містить велику кількість вітамінів, мінералів і жирних кислот омега-3. Крім того, в жовтках містяться фолати та вітамін В12. Один яєчний жовток містить 37 МО вітаміну D, що складає близько 5% від його денної норми.

Лосось. Як і будь-яка жирна риба, лосось – це ідеальне джерело вітаміну D. 100 г лосося містить 526 МО вітаміну D, або 66% денної норми. Крім того, лосось містить жирні кислоти омега-3, білки, калій та інші поживні речовини.

Консервований тунець. Окрім вітаміну D, консервований тунець містить значну кількість ніацину та вітаміну К. Порція консервованого тунця забезпечить вам 268 МО вітаміну D.

Гриби. Це єдине джерело вітаміну D не тваринного походження. Їстівні гриби можуть синтезувати вітамін D2 під впливом сонячного світла, тоді як шкіра людей і тварин синтезує вітамін D3.

Збагачені продукти. Хоча природних джерел вітаміну D не так багато, деякі продукти збагачують цією поживною речовиною. Його додають до соєвого та коров’ячого молока, апельсинового соку, зернових та вівсянки. Порція збагачених продуктів може містити від 54 до 136 МО вітаміну D.

 

Фото: з відкритих джерел