5 ворогів вашої печінки

Печінка – єдиний орган, який може повністю відновлюватися. Але він дуже вразливий, і його можливості не безмежні. Що впливає на печінку?

Під градусом: алкоголь
Офіс, в якому ти працюєш, зовсім не схожий на тиху гавань і більше нагадує бурхливий океан. Щоб хоч якось відволіктися від неприємностей, вечорами ти знімаєш стрес порцією спиртного. Настрій і справді поліпшується, але ось твоїй печінці від регулярних пиятик зовсім не весело. В принципі, якщо зараз вживати не більше 20 мг чистого спирту (це близько келиха сухого вина або 50 мл горілки), особливої шкоди не буде. Печінка прийме на себе алкогольний удар і позбудеться від токсинів за годину. Але якщо доза перевищена, життєво важливий орган починає працювати на знос, і в кінці кінців його клітини відмирають, заміщаючи жиром і сполучною тканиною.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

З димком: копченості
Купуючи в магазині курочку, грудинку або рибку, пропахлу димком, ти ні на секундочку не сумніваєшся, що це дуже смачно, і кладеш їх у візок. Але замислювалася ти про те, наскільки корисні ці продукти? Якби печінку вміла розмовляти, то вона напевно слізно благала б тебе обходити прилавки з копченостями стороною, адже в цих ласощах рівень шкідливих речовин просто зашкалює. Мало того, що їжа з характерним смаком і ароматом подовгу «ніжиться» в димній хмарі, просякнутому смолою і кіптявою, що в загальному-то зовсім не здорово, так ще і розплавлений жир раз у раз капає на вугілля, перетворюючись в бензапірен. Це один з найбільш грізних канцерогенів, які провокують розвиток злоякісних новоутворень.

Гострі відчуття: пекучі страви
Важко повірити, але гострі страви печінка приймає за токсини і вважає своїм обов’язком нас від них врятувати. Їй зовсім не подобаються пекучі приправи і овочі з різким смаком – редька, редиска, цибуля, часник. Виявивши їх, вона виділяє подвійну порцію жовчі, щоб скоріше розщепити «небезпечні» речовини. Біда в тому, що надлишок гіркої рідини часто застоюється в печінкових протоках, і там утворюються камені. Всього за 6 місяців крихітна піщинка може перетворитися в «кругляк» до 1 см в діаметрі і привести до серйозних ускладнень.

Жиру жир: калорійні продукти
Чим більше жиру доводиться переварювати шлунку, тим більше навантаження лягає на печінку, адже вона змушена пропускати нерозчинну у воді маслянисту речовину через себе. Коли жиру надходить дуже багато, він починає накопичуватися в крихітних бульбашках, розташованих усередині клітин печінки.

Хімічна атака: ліки
Якщо при будь-якому нездужанні ти біжиш в найближчу аптеку за рятівною пігулкою, то дуже необачно робиш. Більшість фармакологічних препаратів містять токсичні для печінки речовини. При тривалому прийомі будь-які ліки її ресурси вичерпуються, і отруйні компоненти починають пошкоджувати здорові клітини. Тканини печінки запалюються, і виникає так званий «лікарський гепатит». Щоб сформувалося це захворювання, одним людям необхідно протягом багатьох років приймати ліки, іншим достатньо кількох днів або навіть годин з моменту початку лікування.

Джерело: zdorovia.com.ua

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *