Як підтримувати здорову вагу дитини: поради батькам

За прогнозами Всесвітньої федерації боротьби з ожирінням, більшість населення світу, а це – 51%, або понад 4 мільярди людей, до 2035 року матиме надлишкову вагу або ожиріння. Кількість дітей з ожирінням може зрости більш ніж удвічі.

ХАРЧОВІ ЗВИЧКИ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Ожиріння в дитячому віці створює ризики для здоров’я у майбутньому. Водночас дорослі – батьки, опікуни, лікарі та вчителі, відповідальні за здоров’я дітей, можуть допомогти підтримувати вагу, яка не впливатиме негативно на їхній стан. Для цього потрібні здорові харчові звички, достатня фізична активність, повноцінний сон і скорочення так званого «екранного часу».

Наразі дуже важливо, аби принципів раціонального харчування дотримувалася не тільки дитина, але й уся родина. Ці принципи доволі прості:

– достатня кількість овочів, фруктів і цільнозернових продуктів;
– вживання молока або молочних продуктів зі зниженою жирністю (але не знежирених!);
– споживання нежирного м’яса, птиці, риби, сочевиці й бобів;
– рясне пиття чистої води упродовж дня, обмеження солодких напоїв;
– зниження споживання цукру та насичених жирів.

ПОВНОЦІННИЙ СОН

Недостатня кількість сну підвищує ризики розвитку ожиріння. Що менше ми спимо, то більше їмо і стаємо менш фізично активними. Слід зазначити, що діти повинні спати більше за дорослих: упевніться, що тривалість сну вашої дитини збігається з віковими рекомендаціями.

Крім того, дотримуйтеся вимог гігієни сну, що означає:
– жодних гаджетів у ліжку та щонайменше за 30 хв. до сну;
– темне приміщення із оптимальною температурою та вологістю.

ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує від 150 до 300 хвилин помірної та інтенсивної аеробної активності на тиждень для дорослих і 60 хвилин на день – для дітей та підлітків. Обмежте час сидіння підростаючого покоління біля телевізора чи ігор у смартфоні. Натомість, заохочуйте до рухливих цікавих занять – самостійних або у вашій компанії. Спеціалісти центрів конт­ролю і профілактики хвороб США (CDC) наголошують: головне в роботі з дітьми із надмірною вагою – зменшити швидкість її набору, забезпечуючи при цьому нормальний ріст і розвиток. Не варто без консультації з лікарем призначати дієту для зниження ваги. Пам’ятайте: діти наслідують дорослих, тож станьте прикладом для них, аби дати шанс на здорове майбутнє.

ЯРОСЛАВА ХЛЄБНИКОВА

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!