Скільки обійдеться новорічний стіл цього року

До Нового року залишилося кілька днів, тож саме час подбати про закупівлю продуктів до святкового столу. «Вісті» навідались до магазинів та завітали на ринок, аби купити все необхідне, а також підрахували, скільки цьогоріч обійдуться традиційні новорічні страви.

СОЛОДОЩІ ТА ШАМПАНСЬКЕ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

На нашому новорічному столі будуть салати «Олів’є», «Шуба», шампан­ське з мандаринами; виставимо трішки різних нарізок – сир та ковбаса. А з м’ясного – курка, бо вона хоч і подорожчала, але все ж залишається дешевшою за свинину, а отже, зекономимо кошти. Перше, що ми придбали, – це шампанське. Беремо «Артемівське», біле і напівсолодке. Кош­тує воно 200 грн. За цю суму можна купити недороге ігрис­те вино з Німеччини або Італії. Ще один символ свята – мандарини. Нині їх представлено чимало видів, але ми зупинимося на сорті «Клементин», бо він вважається найсолодшим. За 1 кг – у середньому 68 грн. Апельсини – трохи дешевші, їх можна придбати за 55 грн. Лякають ціною банани – вартість 1 кг сягає 60 грн, тож, напевне, обійдемося без них.

До фруктів вирішили взяти солодких цукерок. У середньому вартість 1 кг – 130 грн, це якщо начинка із суфле, мармеладу, помадки тощо. Шоколадні ж цукерки коштують від 200 грн за 1 кг. Також візьмемо фруктовий сік – це ще 60 грн за одну літрову упаковку. Солодкий газований напій коштуватиме близько 38 грн за 2 літри, а півтора літри мінеральної води обійдеться 18 грн. Тобто, аби купити щось солоденького до столу (фруктів та напоїв), доведеться витратити 614 грн. Це за умови, що ми купили 1 кг апельсинів, мандаринів та по пів кілограма цукерок – із начинкою та шоколадних. Ми взяли лише одну пляшку мінералки, літр соку та 2 літри напою. Нічого зайвого. Печиво (в середньому 100 грн за 1 кг), торт – десь 300 грн за 450 грамів, ми не купували.

ГОЛОВНІ СТРАВИ

Тепер нам потрібно купити продукти для основних страв новорічного столу – салатів «Шуба» та «Олів’є». Найдорожчі інгредієнти – це ковбаса або курине філе та оселедець. Будемо брати все по пів кілограма. «Докторська» ковбаса нам обійшлась 89 грн. Для тих, хто віддає перевагу курячому філе, потрібно на 500 грамів продукту витратити приблизно стільки ж грошей, а оселедець взяли за 65 грн пів кілограма. Ми брали звичайний (з головою та непатраний і ваговий, бо він дешевший).

Далі на два салати взяли 1 кг картоплі за 14 грн, десяток яєць для «Олів’є» обійшовся 60 грн, цибуля для шуби – 7 грн за 500 грамів, стільки ж буряка -5 грн. Для «Олів’є» взяли ще трохи моркви – 500 грамів за 4 грн, та зелений консервований горошок – у середньому за банку – 45 грн, а також пів кілограма солоних огірків – це ще 35 грн. Також купили величезну упаковку майонезу – 550 грамів за 80 грн. Брали 72%, бо чули, що такий вважається натуральним, тож повірили і вирішили на заправці до салатів не економити. Ще згадали, що на стіл потрібно купити 1 кг картоплі, аби приготувати її до смаженої куриці. Отже, підсумовуючи, на салати ми витратили 404 грн.

М’ЯСНА НАРІЗКА

До столу також взяли курку – вона коштує 100 грн за 1 кг, у нас була тушка на 2 кг. Ще придбали сиру та ковбаси – по 200 і 300 грамів відповідно. Обійшлося це нам 70 та 110 грн. Ковбасу брали першого, а не вищого сорту, бо вирішили трохи зекономити. Сир – ваговий, а не в упаковці, бо так дешевше. А от ікру вирішили не брати, бо ціни на неї стартують від 190 грн за 80 грамів, і це за другий сорт. Перший обійдеться від 300 грн. Замість неї взяли до столу оселедець, але не такий, як на «Шубу», а дорожчий – «Матіас», без голови і на вагу. 1 кг такої риби кош­тує 200 грн, ми взяли 300 грамів, тобто витратили 60 грн.

Ще до столу прийнято подавати овочі – помідори та огірки чи гриби. Багато гос­подинь робить улітку власні заготовки, а для тих, хто буде купувати, помідори обійдуться від 65 до 120 грн за 1 кг, огірки – від 70 до 130 грн, гриби – від 200 грн 1 кг. Тож якщо б ми брали ще й ці продукти, вартість нашого новорічного столу збільшилась би ще у середньому на 300 грн. Ми витратили загалом 1458 грн. А от якби ми ще купили ікру та овочі – то витратили б на стіл 2 тис. грн; з тортами та печивом це вийшло б близько 2,5 тис. грн.

Як зазначили в Інституті аграрної економіки, ­цьогоріч новорічний стіл обійдеться на 8,4% дорожче, ніж торік. Серед лідерів подорожчання – ковбаса, майонез, картопля. Ці продукти, порівняно з груднем 2022 року, додали в ціні від 7 до 10%.

ТАМАРА БЄЛКІНА

фото  відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!