Ліквідатори: сміливий крок у радіоактивне пекло

Фотографія до фотографії, документ до документа – в дніпропетровській діорамі «Битва за Дніпро» ожила зібрана по крупинках виставка до 30-річчя Чорнобильської катастрофи. Цьогорічні інсталяції, немов машина часу, переносять відвідувачів у минуле: в той день, коли сигнал тривоги о першій ночі змінив долі мільйонів.

Емоційні ­експонати

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Контрольно-пропускний пункт с.Оране. Розпочати ознайомлення з екс­понатами виставки слід саме звідси, бо ж тут багато років тому побував кожен чорнобилець. Та й пішов «не з пустими руками»: так звана «чиста зона» виявилася настільки радіаційною, що залишила відбиток на житті та здоров’ї кожного. До уваги відвідувачів – справжні захисні кос­тюми, апарати для захисту легенів і вимірювання радіації та навіть взуття, що використовувалося під час ліквідації аварії.

Далі опиняємося посеред відтвореної  лікарняної палати: відчуття моторошні, але вражаючі. Дніпропетровськ прийняв понад 1000 евакуйованих із заражених місцевостей і всі вони проходили через лабораторії та ось такі палати лікарні ім. Мечникова.

На стінах ліворуч та праворуч – фотографії, документи, нагороди та вирізки з газет – усе, що зберегла історія про страшні події квітня 1986-го, та справжніх героїв, які, не вагаючись, захищали рідну землю й увесь світ.

Насамкінець – яскраві та мальовничі, але сумні й болючі – дитячі малюнки «Чорнобиль очима дітей». Саме ці картини – те, заради чого ліквідатори аварії віддали своє життя – це пам’ять наступних поколінь про подвиг людей, які запобігли глобальній катастрофі.

Неприховане хвилювання

Всі власні сили та час присвятили організатори, аби виставка відкрилася: днювали й ночували в музеї, збирали матеріали, втілювали їх у життя. Тепер вони переповнені радістю й з гордістю представляють свою роботу. Це насамперед директор Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького Надія Капустіна,  голова ради міської організації Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Олександр Суббота і звичайно ветерани катастрофи, які допомагали збирати експонати.

Завітали до діорами й почесні гості: генеральний консул Німеччини в Дніпропетровську Вольфганг Мьоссінгер,  начальник Головного управління ДСНС України у Дніпропет­ровській області Андрій Кульбач, голова Дніпропет­ровської обласної організації «Афганці Чорнобиля» Костянтин Рябека. Усі присутні Хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв-захисників, яких уже немає з нами.

Коментар

Надія Капустіна:

– Наша область однією з перших вступила в бій із атомною стихією. Загін ліквідаторів –   близько 24000 осіб, у тому числі з Дніпропетровська – близько 9000. Приємно, що в музеї вже вчетверте відкривається подібна виставка. Але цього року вона інша: емоційна, правдоподібна. Хочу подякувати нашим друзям, героям Чорнобиля: без вашої допомоги такої виставки не було б!

Довідка

Виставка триватиме із 22 квітня до 31 травня 2016 року. Адреса: виставковий зал діорами «Битва за Дніпро», пр. Дмитра Яворницького, 16. Працює з 10.00 до 17.00 щодня, крім понеділка.

Анастасія Парфенова, фото автора

Ан

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь