Артроз: які продукти допоможуть при хворих суглобах

Одна з найпоширеніших причин артрозу – порушення обміну речовин в тканини внутрішньосуглобового хряща. Додавши в раціон ряд компонентів, можна поліпшити харчування хряща і створити більш комфортні умови для його функціонування, про це повідомляє “Ukrhealth.net”.

В першу чергу, мова йде про колаген. Це особливий білок, який у великій кількості міститься в хрящовій тканині, зв’язках і шкірі. Він синтезується в організмі, але при артрозі його, як правило, недостатньо.

Багато колагену міститься в холодці, але в ньому також багато і холестерину. Тому їсти його бажано рідко. Холодець краще замінити заливним з риби або фруктовим желе. При їх приготуванні використовується желатин, який є колагеном, але дещо зміненим.

В меню обов’язково повинні бути нежирне м’ясо і риба, молочні продукти і бобові.

Дуже потрібна при хворих суглобах сірка. Вона бере участь у виробництві колагену – без сірки він не утворювався б в організмі.

Сірої багаті яловичина, курка, кета, тріска, морський окунь. Багато її в яйцях, бобових і крупах, редьці, цибулі, капусті, яблуках, сливах, агрусі.

Щоб знизити ризик запальних явищ їх, в раціоні має бути досить поліненасичених жирних кислот омега‑3. Вони, крім іншого, активізують відновні процеси.

Варто частіше їсти жирну рибу: оселедець, сьомгу, сардини, скумбрію. Будуть корисні заправки для салатів на основі лляної олії.