Білок, м’ясо і здоров’я: чому повне вегетаріанство може нашкодити
Правильне харчування — одна з ключових умов збереження здоров’я. Часто можна почути заклики повністю відмовитися від продуктів тваринного походження на користь вегетаріанства, аби «омолодитися» та продовжити життя. Але чи справді це корисно?
Кардіохірург пояснює: відмова від м’яса може завдати більше шкоди, ніж користі, якщо не враховувати особливості роботи організму.
Чому білок важливий для здоров’я
За словами лікаря, організму життєво необхідна достатня кількість білка:
-
В організмі є депо вуглеводів (глікоген у печінці) і депо жирів (підшкірна жирова клітковина), але депо білка не існує.
-
Білок концентрується у м’язах. Якщо не отримувати його з їжею (м’ясо, риба), організм починає розщеплювати власні м’язові тканини.
Для нормального функціонування органів і систем людині потрібно отримувати дев’ять незамінних амінокислот, які неможливо забезпечити лише рослинною їжею.
Крім того, особливо важливим є вітамін В12, який відповідає за здоровий кровотворний процес. Основним джерелом цього вітаміну є червоне м’ясо.
— Щодня потрібно вживати щонайменше 100 грамів яловичини або іншого червоного м’яса, — наголошує кардіохірург.
Від чого дійсно варто відмовитися
Експерт радить обмежити або повністю виключити з раціону солодощі: тістечка, цукерки, солодкі фрукти.
-
Надлишок сахарози, глюкози й фруктози змушує підшлункову залозу працювати в стресовому режимі.
-
Це призводить до гормональних збоїв, сприяє розвитку ожиріння, інсулінорезистентності й інших метаболічних порушень.
Підсумок
Збалансоване харчування з обов’язковим вмістом білків тваринного походження й мінімізацією швидких вуглеводів — один із реальних способів підтримати здоров’я серцево-судинної системи і всього організму.
Читайте також: Ідеальні поєднання: продукти, з якими найкраще їсти м’ясо
фото з відкритих джерел