Чому люди гикають : причини появи гикавки?

Так званий блукаючий нерв, що зв’язує багато внутрішні органи з центральною нервовою системою, проходить з грудної клітки в черевну, тісно прилягаючи до стравоходу. Разом з стравоходом цей нерв протискується через вузький отвір в діафрагмі (м’язово-сухожильно перегородці, що відокремлює грудну порожнину від черевної), далі йдучи до шлунку і іншим органам черевної порожнини.

Ось в цьому вузькому місці він найчастіше і травмується: при квапливої їжі через стравохід проходять досить великі шматки їжі, блукаючий нерв в області діафрагми притискається і дратується. Роздратування блукаючого нерва може статися при швидкому наповненні шлунку, при переїданні, а також в незручній позі, коли нерв стискається, або при переляку, коли відбувається різкий вдих.
Стиснення цього нерва загрожує порушенням функцій дуже багатьох органів, тому організм дуже швидко і активно реагує на що виникло незручність. Він посилає сигнал в центральну нервову систему, яка, в свою чергу, активує діафрагмальний нерв, який відає скороченнями діафрагми.
Гикавка – це результат регулярної активності цього нерва, який змушує діафрагму скорочуватися потужними і різкими рухами. Гикавка – це спроба “скинути вантаж” з блукаючого нерва, повідомляє arguments.kyiv.ua.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Тому при гикавці допомагає наступне: 1) випрямитися, можна потягнутися; 2) глибоко вдихнути і затримати дихання, немов продавлюючи діафрагму вниз; можна просто глибоко і повільно подихати. Всі ці дії сприяють “упорядкуванню” порушених взаємин між органами і зменшують тиск на блукаючий нерв в стравохідного отвору діафрагми.

Фото : з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!