Дієтолог назвала продукти, які можна їсти скільки заманеться

Хоча їжі, яка б зовсім не містила калорій, не існує, є такі продукти, які можна їсти практично без обмежень, не турбуючись, що ви наберете зайві кілограми, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

За словами дієтолога Лізи Янг, вони зазвичай належать до однієї з двох категорій – це або фрукти, або некрохмалисті овочі. Вона зазначає, що ви не набираєте вагу, коли їсте ці продукти з трьох причин:

  • Вони в основному складаються з води
  • Вони містять дуже мало калорій
  • Вони містять клітковину, яка дозволяє швидко насититись і надовго придушує голод

Хоча з фруктів та овочів важко отримати необхідну щоденну дозу білка, вони містять велику кількість вітамінів, антиоксидантів та інших корисних речовин.

Звісно, в теорії можна з’їсти забагато цих продуктів і набрати вагу, але з перелічених раніше причин це малоймовірно.  Нижче наведено список продуктів, якими ви можете ласувати в будь-який час, не переймаючись, що це позначиться на вашій талії

Селера. Майже на 95% селера складається з води, але це не означає, що вона не може принести користь для здоров’я. Вона містить калій, фолати, клітковину. Одна порція селери на 100 г містить всього 13 калорій і забезпечує 30% добової норми вітаміну К. Найкраще їсти її, поки вона свіжа. Селера втрачає багато антиоксидантів через 5-7 днів.

Кучерява капуста. Дуже низькокалорійний продукт (всього 33 калорії на порцію), забезпечить вас майже 3 г рослинного білка та 2,5 г клітковини. Також кучерява капуста – це один з небагатьох рослинних джерел жирних кислот омега-3. Більшість людей використовує в якості їх джерела рибу. Як і інша зелень, кучерява капуста містить багато вітамінів та фолатів.

Чорниця. Головна користь чорниці полягає у тому, що вона містить величезну кількість антиоксидантів, більше, ніж будь-які інші фрукти чи ягоди. При цьому в одній склянці чорниці міститься 14% рекомендованої денної норми клітковини та всього 85 калорій.

Огірок. Переважно цей незмінний компонент літніх салатів складається з води та містить всього 16 калорій на 100 г. Найбільшу користь приносять саме шкірка та насіння огірка, оскільки в них зосереджена основна маса клітковини, вітаміну А та бета-каротину.

Помідори. Найбільше вони відомі тим, що містять лікопен, каротиноїд, який допомагає при багатьох хронічних захворюваннях та надає помідорам червоного кольору.  Крім лікопену, помідори містять велику кількість вітамінів А, С та В2, а також фолатів, хрому, калію та клітковини. І при цьому в одному помідорі середнього розміру всього 25 калорій.

Грейпфрути. Дослідження показали, що люди, які додали до свого щоденного раціону грейпфрут, швидше втрачають вагу, тому він вважається дієтичним продуктом. Це пов’язано з тим, що у грейпфруті міститься багато клітковини, яка дозволяє швидко насититись та стабілізує рівень цукру в крові. В половині середнього грейпфрута міститься всього 50 калорій, але при цьому він дуже багатий на вітамін С та фолати.

Броколі. Найбільш поживна броколі у сирому вигляді, або ж приготована на пару. Цей супер овоч містить сульфорафан – антиканцероген, який працює на знищення хімічних речовин, що викликають рак, і який організм може отримати тільки ззовні, бо самостійно його синтезувати не здатен. Окрім вітамінів А, С, Е та К, одна порція брокколі на пару містить приблизно 20% денної норми клітковини. Плюс, в ній міститься всього 31 калорія.

Цвітна капуста. Хоча білий колір цвітної капусти може змусити вважати, що вона менш корисна, ніж її зелена родичка броколі, насправді це не так. Вона містить антиоксиданти та фітохімічні речовини, які допомагають боротись з багатьма хронічними захворюваннями. Також вона багата на фолати, клітковину, вітаміни С та К. В 100 г цвітної капусти всього 25 калорій.

Ожина. Як і багато інших ягід, ожина багата на вітамін С та антиоксиданти, відомі як біофлавоноїди. Вживання ожини також допомагає покращити травлення і зробити шкіру більш підтягнутою. В 100 г ожини міститься менше 65 калорій.

Салат. Всі види салату низькокалорійні, вони містять від 10 до 20 калорій на 100 г. І хоча білка у ваш раціон салат не додасть, він багатий на фолати та вітаміни А і С.

Апельсини. Більшість людей знають апельсини, як чудове джерело вітаміну С, але вони також містять клітковину, вітамін В, фосфор, магній та мідь. В апельсині середнього розміру міститься біля 80 калорій.

Полуниця. В полуниці міститься більше вітаміну С, ніж в апельсинах, при цьому вона ще й містить поліфеноли, які мають антиоксидантні властивості. Також полуниця – це прекрасне джерело калію та клітковини, а одна порція полуниці містить всього 50 калорій.

Медова диня. Хоча в ній міститься трохи більше калорій, ніж у звичайній дині, більшість цих калорій припадає на природні фруктові цукри. 200 г медової дині  містить понад половину рекомендованої добової норми вітаміну С, а також міді, що має вирішальне значення для здоров’я шкіри.

 

Фото: pixabay.