Дніпру подарували унікальні фотографії

У Дніпрі у музеї ім. Д.Яворницького чергове цікаве поповнення. «Чудовий дар поповнив музейне фотозібрання сімейними реліквіями, які відносяться до історії фотографії другої половини 19 століття. Альбом з фотографіями з сімейного архіву Камкіна Віктора Леонідовича, уродженця Дніпра, належав його дідусю – Камкіну Віктору Федоровичу. На фото 1880-х років – портрети молодих людей – однокурсників В.Ф. Камкіна по навчанню в інституті Санкт-Петербурга, фото 1890-х років в Архангельську втілили його вихованців-випускників – гімназисток і гімназистів. Фотографії виготовлені відомими фотоательє Петербурга, Архангельська та в інших містах фотомайстрами, які спеціалізувалися в жанрі фотопортрету, що на цей час досяг свого розквіту у фотографічному мистецтві. Практично усі фотографії в альбомі датуються 1880-1890 роками. Нечисленні фото відносяться до більш пізнішого часу виготовлення (1908 р.)»,- зазначають у прес-службі музею.

В альбомі 53 фотографії візитного (45) і кабінетного (8) форматів. Всі фото дуже добре збереглися, у деяких залишилися спеціальні «фартуки» з тонкого матового паперу, що закривав фотознімок від пошкоджень. Всі фото мають картонну основу – паспарту з золотим або срібним обрізом, – художньо оформлений бланк на брістольському картоні, видрукований за спеціальним замовленням власника фотоательє. Портрети виготовлені у різних фотомайстернях великих та малих міст, дозволяють побачити індивідуальний авторський стиль, притаманний фотографу, а в цілому свідчать про загальні естетичні тенденції цього періоду в історії фото.

Тепер перед працівниками музею  – дослідження змісту альбому: виявлення інформації про осіб, події, пов’язані з цікавим історичним пам’ятником.