Дорослі питання про дитячі садки Дніпра

В Україні для молодих батьків однією з найбільших проблем є влаштування дитини до садочку. У чергу доводиться ставати мало не з пологового будинку. І хоча електронна реєстрація, онлайн-відстежування змінюють ситуацію на краще, все ж батьки через низку причин ведуть своє чадо до приватного дошкільного закладу. Зайняти місце у такому садку не складно. Тільки от оплата по кишені не кожному і чи виправдовує вона очікування батьків

Працювати легально

Підходити до вибору дитсадка потрібно відповідально. Нещодавня трагедія у Запоріжжі – смерть однорічної дитини в нелегальному дитячому садку, знову показала, що лихо може прийти звідти, звідки ніколи не чекаєш. На що ж варто звернути увагу батькам при виборі дитячого садка і хто має право відкривати приватні заклади?

Так, за інформацією департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації, освітня діяльність приватних закладів дошкільної освіти проводиться на підставі ліцензії. У нашому регіоні її видає Дніпропетровська ОДА. Людині, яка вирішила відкрити приватний заклад дошкільної освіти, необхідно визначитись з приміщенням, озна­йомитися з переліком нормативних документів, проаналізувати наявність необхідної навчально-методичної та матеріально-технічної бази.  Звісно ж засновник повністю відповідає за підбір педагогічних кадрів  та дотримання санітарно-епідеміологічних вимог. Також для фізичної особи-підприємця, яка самостійно надає освітні дошкільні послуги, – обов’язкова відповідна фахова освіта і медична довідка. Контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства здійснює Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, відома всім нам як Держпродспоживслужба.

Також у департаменті повідомили, що у Дніпропетровській області налічується 6 приватних закладів дошкільної освіти та одна особа-підприємець, які мають відповідну ліцензію. Але не буде секретом, що лише у Дніпрі приватні дитячі садки з’являються як гриби після дощу. Тільки називаються вони по-різному: дитячий клуб, центр раннього розвитку, садок неповного дня. Така форма роботи і реєстрації дозволяє «обійти» систему отримання всієї необхідної дозвільної документації.

Від плюсів до мінусів

Вибір дитячого садка – справа не одного дня. У приватному чи державному закладі є свої плюси і мінуси, але основні відмінності приватного дитсадка полягають у наступному:

Невеликі групи. У приватних закладах в одній групі максимум 15 осіб. Це дозволяє вихователю приділяти кожній дитині більше уваги.

Наявність різних навчальних програм. Наприклад, вам не доведеться водити дитину додатково на заняття з іноземних мов, музики, хореографії чи гімнастики.

Час. Приватні  садки працюють до пізнього вечора, а деякі і цілодобово, тому батьки встигнуть забрати малюка після роботи.

Харчування. Ви можете скоригувати меню дитини, якщо у  неї є, наприклад, алергія на продукти чи харчова непереносимість. Водночас пам’ятайте, що приватні дитячі садки, які не мають відповідної ліцензії і не зареєстровані як приватний заклад дошкільної освіти, не можуть організовувати роботу харчоблоку і готувати для дітей їжу. Якщо ви вирішили віддати  своє чадо до дитсадка, який «працює» у квартирі, то запитайте, звідки керівництво бере продукти і хто займається організацією обідів.

Також коли будете обирати приватний дитячий садок для дитини, поцікавтесь, чи є там власний майданчик. Тримайте це питання на контролі, адже прогулянки на свіжому повітрі ніхто не відміняв і вони дуже важливі для здоров’я.

В одному з приватних дитячих садків нам розповіли, що заявку на зарахування можна заповнити на сайті, потім у зручний час приїхати та особисто заповнити анкету, обговорити всі нюанси щодо періоду відвідування, харчування та інше.  Адміністратор Олена навіть пообіцяла провести екскурсію, щоб ми на власні очі побачили переваги цього дитячого садочку. Перелік послуг дійсно вражає: вивчення англійської, логопед, заняття з психологом, хореограф, свята, підготовка до школи, кулінарні майстер-класи, екскурсії, відвідування басейну та соляної кімнати. І це далеко не повний перелік того, чим буде займатися дитина у приватному закладі.  «Не хвилюйтеся і про безпеку. У нас – власна закрита територія,  працює охоронець та є тривожна кнопка для виклику відповідної служби. Крім того, ви можете спостерігати за своєю дитиною онлайн. Батькам надається доступ до камер, якими обладнані приміщення. Щодо харчування, то ми отримуємо обіди від компанії парт­нера. Раз на тиждень дітей оглядає медичний працівник», – розповіла адміністратор.

Звісно, вирішальним фактором у виборі дитсадка – є платоспроможність батьків. Якщо у Дніпрі знайдете приватний дитячий садок за 7 тисяч гривень щомісяця – вважайте вам пощастило. Середня ціна 15 тисяч гривень, максимальна – близько 23 тисяч, це за умови, що дитина знаходиться у закладі повний день. У державних дошкільних навчальних закладах зовсім інша цінова політика. Батьки розповідають, що не зважаючи на онлайн-чергу, вчасно подані документи, їм все ж довелося платити перший благодійний внесок, щоб потрапити до дитсадка. Але вартість харчування не б’є по сімейному бюджету. «330 гривень – ось така сума за харчування у нашому дитсадку вказана в останній квитанції. Якщо донька хворіла чи не відвідувала дитсадок з інших причин, роблять перерахунок. Ну звісно фонди ніхто не відміняв», – розповіла мешканка Дніпра Надія.

Порадьтесь з мамами

Ми не будемо стверджувати, що один тип садка кращий, а інший – гірший. Як бачимо, вони мають і плюси, і мінуси. Все залежить від якості викладання, професіоналізму та особистих характеристик вихователів. Головне, батькам треба розуміти, що садочок тривалий час буде другою домівкою для дитини. Тому не варто лінуватися під час пошуку гідної установи.

«Дошкільна освіта – гаряча тема на різних батьків­ських Інтернет-форумах та у соціальних мережах. Мами постійно діляться відгуками про вихователів, розповідають про умови перебування та навіть конфліктні ситуації. Найменше користі у відгуках, які публікують на сайті закладу. Вони часто можуть створюватися штучно, а негативні і взагалі видалятися. Як не банально це звучить, під час вибору дитсадка, скористайтесь принципом «сарафанного радіо». Розпитайте мам на ігрових майданчиках про їхні враження щодо того чи іншого закладу, сходіть на екскурсію, не соромтесь запитати у вихователів та керівництва про їхній досвід роботи, як довго працює дитсадок і чи мають вони дозвільні документи, санітарні книжки та інше», – радить сімейний психолог Наталія Бакуменко.

Тетяна Сіденко