ДПІ в АНД районі Дніпра: особливості кампанії декларування у 2017 році

Відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс) громадян, які подають податкові декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) розподіляються на дві категорії: осіб, які зобов’язані подавати річну декларацію, та осіб, які мають право подати декларацію добровільно.

Форма декларації, яка запроваджується з 01 січня 2017 року затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року № 821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859» (далі – наказ № 821), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2016 року за № 1349/29479, який набрав чинності 31 грудня 2016 року.

Наказом № 821 приведено декларацію у відповідність до змін, а саме:

– у зв’язку із впровадженням ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків скасовано додаток для проведення річного перерахунку податку на доходи фізичних осіб відповідно до п.п. «є» п. 176.1 ст. 176 Кодексу;
– кількість додатків зменшено з чотирьох до двох, в яких платники податків здійснюють розрахунок податкових зобов’язань з урахуванням понесених витрат: розрахунок інвестиційного прибутку (додаток Ф1) та розрахунок податкових зобов’язань самозайнятими особами (додаток Ф2);
– змінено порядок розрахунку податкових зобов’язань із доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) з урахуванням змін щодо порядку сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб;
– уточнені показники податкової декларації з урахуванням введення в дію ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків тощо.

Протягом звітного (податкового) року авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб формувалися у фізичних осіб – підприємців в ІКП як переплата, при цьому нарахування податкових зобов’язань буде здійснено за даними декларації за відповідний звітний (податковий) період. Сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету, за результатами звітного (податкового) року відображається у рядку 1.1 додатку Ф2 та переноситься до графи 6 рядка 10.7 податкової декларації.

Інформаційно платник податків в рядках 1.2 – 1.4 додатку Ф2 зазначає суму сплачених авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб; залишок суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті або поверненню з урахуванням сплачених авансових платежів, при цьому такі показники в ІКП платника податків не відображаються.

За вибором платника податків декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.

У разі необхідності платники зможуть отримати безкоштовні консультації і допомогу в заповненні податкової декларації в податкових інспекціях. Крім того, бланки декларацій надаються платникам податків безкоштовно.

Для різних категорій фізичних осіб встановлено різні граничні строки подання декларацій:

– для громадян і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, та які зобов’язані подати декларації – до 01 травня року, що настає за звітним.

Враховуючи норми п. 49.20 ст. 49 Кодексу останній день подання декларації за 2016 рік для громадян і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, та які зобов’язані подати декларації – 03.05.2017;

для підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року). Останній день подання декларації за 2016 рік – 09.02.2017;

для громадян, які мають право на податкову знижку – по 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року;

для платників податку – резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.