Енергетична криза змушує міста розпочати навчальний рік у серпні

Атаки української енергетики вже вплинули і на навчання школярів. Окремі міста вирішили посадити дітей за парти ще в серпні, щоб у разі гострих проблем з енергетикою взимку, відправити учнів на довгі канікули. Зокрема, такі рішення вже ухвалила влада Чернівців та Львова.

Ще в травні цього року Міністерство освіти і науки підготувало рекомендації щодо навчального року 2024/2025 для закладів вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти. Тоді МОН рекомендувало починати навчання студентів у першій половині серпня 2024 року і навчатись у суботу в теплі місяці року.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

«Наша мета – забезпечити підготовку закладів освіти до проходження нового осінньо-зимового періоду та опалювального сезону з урахуванням можливостей залучення альтернативних джерел енергії та гнучкого графіка освітнього процесу, адаптованого до економного використання енергоресурсів», – зазначали тоді у Міністерстві. Щоправда, з уточненням, що такі рекомендації не стосуються студентів перших курсів.

А вже наприкінці червня міністр освіти і науки Оксен Лісовий під час години запитань до уряду у Парламенті уточнив – МОН не закликатиме школи почати навчання раніше. Щоправда, зазначив, що взимку в крайніх випадках міністерство може розглянути варіант, який стосуватиметься повернення до змішаного формату або онлайн-навчання.

За інформацією Лісового, на кінець цього навчального року приблизно 50% шкіл могли забезпечити навчання завдяки альтернативним джерелам живлення. Адже наразі у закладів освіти є понад 12 тисяч генераторів.

Крім того, прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що цьогоріч уряд передбачив 2,5 мільярди гривень на облаштування безпечних умов у школах. Зараз укриттями забезпечено 10,5 тисячі шкіл. У понад 5 тисячах є умови для організації навчання в сховищах.

За інформацією МОН, у 2024 році очно працювали понад 7,3 тисячі шкіл (58%), де навчалося більш ніж 1,7 мільйона учнів. 2,4 тисячі (19%) – працювали дистанційно та 2,8 тисячі (22%) – змішано.

Підготувала Наталія Ковальчук
фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!