Хірург з Дніпра розписав яйце за допомогою медичного робота (Фото)

Такого оригінального привітання з Великоднем ви точно ще не бачили! Дніпровський лікар Сергій Мочайло за допомогою хірургічного робота Да Вінчі розписав писанку і привітав земляків із прийдешнім святом – Христовим Воскресінням. Повідомляє “Рудана”.

Усе відбувалося як і під час операції: хірург сидів за спеціальною консоллю і керував маніпуляторами. Таким чином, лікар продемонстрував,  що з роботом можна виконувати найскладніші маніпуляції із ювелірною точністю.

Нагадаємо, нещодавно у Дніпрі вперше провели операції за допомогою хірургічного робота DA Vinci. Технологія  була  створена для НАСА та армії США. Вона дозволяє хірургу проводити операцію на відстані.

Для пересічних громадян це можете  виглядати дивом, коли хірург сидить за спеціальною консоллю, а маніпулятори, введені в тіло пацієнта, нібито роблять операцію самі.

Насправді, маніпулятори – трокари  – повністю підпорядковуються діям хірурга. Звісно, робот не замінює його досвіду й кваліфікації, а лише розширює можливості.

У роботі з роботом хірург бачить операційне поле зі збільшенням до 20 разів і діє з точністю, недоступною людській руці. Позиціонування мікрохірургічних інструментів машини майже в 5 разів точніше ніж руху кисті. Інструменти  робота мають 7 ступенів свободи (більше ніж кисть руки хірурга) і вигинаються на 90 градусів для ювелірного видалення уражених тканин зі збереженням судин і нервових пучків.

Таким чином, використовуючи робот DA Vinci, хірурги можуть провести найскладніші операції, максимально виключаючи ризики для пацієнтів.  Вартість таких операцій вища за звичайні. Але в Дніпрі  вони дешевші, ніж подібні в Європі та світі, – повідомляє телеграм-канал Дніпро обласний.