Жителів Дніпропетровщини застерігають: холера поруч

Холера – це карантинна інфекція, яка може викликати масові захворювання серед жителів Дніпропетровської області та України в цілому. Хвороба характеризується гострим ураженням слизової оболонки тонкого кишківника, супроводжується проносом і блюванням. Можливі летальні випадки. Повідомляють у Дніпропетровському обласному центрі здоров’я.

«Захворювання спричиняє так званий холерний вібріон. У зовнішньому середовищі, зокрема на харчових продуктах, бактерії виживають до 2-5 днів. На овочах, що зрощуються на відкритому ґрунті, при сонячному світлі холерні вібріони гинуть через 8 годин. Впродовж тривалого часу вони виживають у відкритих водоймищах з середньою температурою води +170C та вище», – повідомляють дніпровські спеціалісти.

Більшість епідемій виникає при передачі збудника інфекції через воду. Однак можливий і контактно-побутовий шлях розповсюдження інфекції, наприклад, через забруднені руки. Зараження відбувається переважно при вживанні незнезараженої води, заковтуванні води під час купання в забруднених водоймищах, умивання, а також при митті посуду. Зараження може відбуватися при вживанні їжі, інфікованої під час кулінарної обробки, її зберіганні, митті або роздачі, особливо продуктами, що не піддаються термічній обробці (молюски, креветки, в`ялена і недостатньо просолена риба).

Період від зараження до появи перших клінічних симптомів при холері – від кількох годин до 5 діб, в середньому 1-2 дні. Джерелом інфекції є тільки людина.

За словами дніпровських спеціалістів, холерний вібріон полюбляє лужні середовища, але вкрай чутливий до впливу кислот. При появі симптомів, які можуть свідчити про захворювання холерою (нудота, блювота, рідке випорожнення, головний біль, запаморочення), необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Самолікування може погіршити стан людини та  призвести до найтрагічніших наслідків.

Державна установа «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» нагадує, що з потеплінням збільшується кількість людей, які купаються у водоймищах, а в них не  тільки добре зберігається, але й розмножується збудник холери.

Для захисту людей та попередження розповсюдження інфекції важливо ретельно дотримуватися загальноприйнятих санітарних норм та правил особистої гігієни.

Для зниження ризику захворювання необхідно:

  • використовувати тільки гарантовано безпечну воду та напої (кип`ячену, бутильовану тощо);
  • не вживати сирі та сумнівної якості морепродукти;
  • ретельно мити фрукти, овочі безпечною водою (проточною з відомих вододжерел або бутильованою);
  • не купувати продукти у приватних осіб на стихійних ринках;
  • проводити ретельну кулінарну обробку їжі, яку вживаєте;
  • забезпечувати купання тільки в спеціально відведених місцях, не допускати потрапляння води до ротової порожнини;
  • стежити за чистотою рук, мити їх з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету, перед годуванням дитини тощо;
  • оберігати від мух та інших комах харчові продукти, у тому числі не залишати їжу відкритою;
  • при появі перших ознак кишкового розладу необхідно звернутися за медичною допомогою;
  • якщо протягом п`яти днів після повернення з неблагополучних по холері країн виникли симптоми захворювання, то необхідно негайно звернутися до лікаря.

Відрізнити холеру від інших інфекційних кишкових захворювань за наявністю певних проявів без проведення бактеріологічних досліджень часто неможливо. А тому, з метою встановлення достовірного діагнозу та своєчасного лікування, необхідно проводити лабораторне обстеження на холеру та інші кишкові інфекції.