Ірина Туровська: «Одне із завдань громадянського суспільства –  підняти вагомість жінок у розбудові країни»

В ексклюзивному інтерв’ю «Вістям» громадський діяч Ірина Туровська висловила своє ставлення до ролі жінки у розвитку суспільства й розповіла про те, чим сьогодні займається громадська організація «Криворіжці», якою їй випала доля керувати.

Найболючіші питання

– Ірино Львівно, чим нині займається організація «Криворіжці», якою Ви опікуєтеся? Які цілі ставить?

– Ми опікуємося Криворізьким психоневрологічним інтернатом, який, до речі, належить ДОР. Допомога цим людям стала вже невід’ємним складником нашої діяльності.

– Одна із функцій Вашої громадської організації – контроль за діями органів місцевого самоврядування. Чи здатна ГО контролювати владу на місцях? Вдається співпрацювати з владою нині?

– Якщо ГО ставить своїм завданням саме контроль влади – так, це можливо. З’ясовувати проблеми, оприлюднювати їх, доводити до відома контролюючих і правоохоронних органів… А ось вирішувати їх, на жаль, нам, криворіжцям,  не завжди вдається.Справжнім активістам важко потрапити на пленарні засідання, їх виключають під різними приводами з громадських рад при виконкомі, навіть відкривають на них карні справи. Єдиний «круглий стіл» з владою, який відбувся за ініціативою громадськості, на якому обговорювалися питання, які саме турбують громадськість, на моїй пам’яті відбувся тоді, коли під стінами нашої ради стояв наметовий табір, а зал пленарних засідань зайняли криворіжці.

– Питання екологічне – одне з найболючіших для Криворіжжя. Як вважаєте, чи можна вирішити його, покращити екологію й здоров’я людей у Кривбасі?

 – Скажу банально: слід поміняти криворізьку владу. Поки міський голова, більшість депутатського корпусу будуть стояти на захисті інтересів великого бізнесу, а не людей, які їх обрали, цього неможливо вирішити. Тут потрібно лише одне: політична воля

 Активне життя

 Крім того, що Ви – громадський діяч та депутат, також ведете активний спосіб життя, серйозно займаєтеся спортом. Що для Вас є спорт і як Ви до нього прийшли?

– У травні 2017 року  я брала участь у Дніпровському марафоні й пробігла 21,0975 км. Час, за який здолала цю дистанцію, не вагомий для спортсмена, та для мене важливим було інше: не зійти з дистанції, добігти до кінця. Спортом я займаюся все своє життя. Почала ще у школі, з гри в баскетбол. До речі, була непоганим розігруючим і навіть капітаном баскетбольної команди технікуму, в якому навчалася.  Потім захопив лижний і водний туризм. У Кривому Розі доля звела мене з альпіністами… Так великі гори назавжди ввійшли у моє життя. Альпінізм, скелелазіння, горні лижі. Навіть свого чоловіка я зустріла в горах. Останнім часом через стару спортивну травму ноги змушена була відмовитися від бігу. Та з’явилося нове захоплення: велосипед! Загалом нині спорт допомагає мені відчувати себе молодою.

– У Криворіжжі достатньо спортивних баз, басейнів, майданчиків для занять спортом?

-На жаль, ні. Та й ті, що є – не в найкращому стані. Але покривлю душею, якщо скажу, що спортивні ініціативи молоді не підтримуються владою.  Спортивна спільнота міста ініціює багато заходів, і вони завжди мають добрий організаційний супровід.

Берегині України

– В українському суспільстві завжди був у повазі образ жінки, її роль. Особливо це актуально сьогодні. Чи ж нині українські жінки вже відчули сили для того, аби стати дійсно Берегинями нації?

– За роки власної активної політичної діяльності я зустрічала чимало талановитих, сміливих, розумних, а головне, активних жінок. Тому переконана, що Берегині в Україні є! Їм тільки не вистачає впевненості. І саме це – ще одне завдання громадянського суспільства: підняти вагомість жінок, переконати їх у тому, що вони та їхня діяльність – необхідні країні!

– У чому головна мета Вашого життя, боротьби?

– Давайте приберемо слово «боротьба»… Я не борюся… Я живу! Це стиль мого життя: потреба справедливості, потреба розуміння ефективності дій влади і місцевої, і центральної, та неможливість змиритися з відсутністю цього…

– Чи вірите у велике майбутнє України та її народу?

– Не вірю. Знаю! Впевнена! Ці знання і впевненість ґрунтуються не тільки на моїй любові до України, до українців… Закономірність історії, закони економіки, політики не дозволяють сумніватися. Питання тільки в одному: скільки для цього потрібно ще часу!

Анфіса Букреєва-Стефко, фото з особистого архіву Ірини Туровської