Медійники Дніпропетровщини захищають інформаційний фронт

Як зазначив на підсумковому засіданні Олексій Ковальчук, голова Правління ДОО НСЖУ, внаслідок війни локальні медіа області опинилися у дуже складному становищі.

“Судячи з передплати на 2023 рік, чимало редакцій газетних видань припинили свою діяльність. Так, минулого року в області діяло майже 35 суспільно-політичних газет. Станом на сьогодні передплату оголосили менше половини – усього 15”, – повідомив невтішну статистику Олексій Ковальчук, публікує “Фермер Придніпров’я”.

Він, зокрема, додав, що з початком війни 24 лютого 2022 року певна кількість газет тимчасово зупинила роботу, але вже в квітні відновила видання і продовжує всебічне інформування своїх читачів.

Телебачення теж зазнало негативних наслідків, як приклад, закриття відомого в регіоні 34 каналу. У ході війни чимало друкованих видань остаточно перейшли на свої інтернет ресурси. Приміром, обласна газета “Фермер Придніпров’я” тепер вже в інтернет форматі ні на день не полишала своїх читачів у містах і районах області.

За словами пана Олексія, січеславські медійники, а їх понад тисячу чоловік, тримають інформаційний фронт і воєнний. На полі бою з окупантами наразі майор Євгеній Романов, спеціальний кореспондент ІА МОУ «АрміяInform», заслужений журналіст України, відомий телевізійник з Дніпра Віктор Ожогін, журналісти Анатолій Опалатенко та Олександр Курбатов, газетяр блогер із Павлограда Олександр Шульга, телеоператори з Кам’янського – Олег Федоров та з Дніпра – Гаррі Вагнер і Володимир Земляний, дніпровські телеведучі Анатолій Івченко та Сергій Теодорович. Нікопольський журналіст Артем Дубина боронив «Азовсталь», за непідтвердженими даними, знаходиться у полоні. На жаль, доля його поки що невідома.

Обласна Спілка журналістів стала своєрідними хабом підтримки і негайної допомоги під час війни. Редактори, які виїжджають з тимчасово окупованих територій, із зони бойових дій, “переводять дихання” саме у Спілці. Вони або отримують необхідну матеріальну, інформаційну, психологічну, юридичну допомогу, або працевлаштовуються, або вирішують пересуватися до більш безпечних регіонів України.

“За клопотанням обласної Спілки посильну підтримку надали працівницям редакції газети «Апостолівські новини» Вікторії Михальченко і Олександрі Кравченко. Їх будинки зазнали руйнувань через ворожі обстріли Апостолівської громади 22 липня 2022 року. Матеріальну допомогу від НСЖУ отримала і Світлана Сулаєва, ветеран журналістики, яка до виходу на пенсію працювала заступницею головного редактора газети «Шахтар Марганця». 9 серпня снарядом пошкоджено її квартиру. Від обстрілів російськими військами 18 вересня постраждала і редакція нікопольської газети «Південна зоря». Також усією медіаспільнотою Дніпропетровщини підтримали важкопоранених Віктора Ожогіна і Дмитра Логвиненка”, – зауважив очільник обласної організації журналістів.

Голова правління ДОО НСЖУ Олексій Ковальчук підкреслив, що в області завдяки Спілці з липня 2022 року створений і успішно діє Центр журналістської солідарності НСЖУ. За словами координаторки Центру Наталі Назарової, мережа із 6 центрів розпочала роботу в Україні за підтримки Міжнародної і Європейської федерацій журналістів і ЮНЕСКО. Центром можна скористатись як коворкінгом. На сьогодні офіс Центру оснащений двома ноутбуками, телефоном.

Тут є швидкісний Інтернет, зручні умови для того, щоб журналісти могли прийти і попрацювати. До того ж, у разі необхідності, в прокаті наявні брендований написом «PRESS» бронежилет, шолом, тактична аптечка. «Ми проводимо для медійників заходи різного спрямування – тренінги з безпеки, психологічної підтримки, фахові юридичні консультації. Організовуємо професійні зустрічі, де колеги обмінюються досвідом, заходи для адаптації журналістів-переселенців. Практикуємо і вебінари. Вже провели 16 заходів, охопивши загалом 332 учасники», — прокоментувала роботу Центру координаторка Наталя Назарова.