Міфи та правда про коронавірус: що кажуть дніпровські лікарі (Фото)

Останнім часом з’явилося багато різної інформації щодо епідемії коронавірусу. Деяка викликає серед людей справжню паніку. Де міфи, а де правда, роз’яснили у департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА.

«Навіть у Китаї, головному осередку епідемії, кажуть про зменшення кількості людей, що заразилися. Понад третина інфікованих, більше 30 тис, вже одужала. Серед хворих невелика кількість дітей. В основному це літні люди, які мають слабкий імунітет, – зазначили у департаменті. – У більшості випадків захворювання має легку форму. Симптоми нічим не відрізняються від звичної застуди: нежить, біль у горлі, кашель, підвищення температури. Рідше додається лихоманка та утруднене дихання».

За словами лікарів, найбільше недостовірної інформації про те, як передається 2019 – nCoV. Наприклад, вже кілька тижнів поширюється фейк про небезпеку бананів. Насправді ж фрукти – несприятливе середовище для вірусу. Через пакунки, посилки та інші речі також неможливо заразитися. Коронавірус не може існувати довго поза організмом людини.

2019 – nCoV – це респіраторний вірус, що передається повітряно-краплинним шляхом. Аби заразитися, потрібно контактувати з інфікованою людиною.

Якщо хворий перебуває на відстані від 10 метрів і далі – ризик заразитися мінімальний. Не доведено, що інфікуватися коронавірусом можуть домашні тварини. Вони ж не є рознощиками інфекції. Проте регулярно мити руки з милом після контакту з домашнім улюбленцем необхідно.

Хибне твердження, що вакцини проти грипу та пневмонії захищають від нового вірусу. Вчені працюють над створенням спеціальних ліків. Багато компаній пропонують медичні препарати та БАДи, які нібито захищають від 2019-nCoV. Наразі специфічного лікування від уханського коронавірусу не існує.

Лише в 14% випадків коронавірус призводить до ускладнень. Летальність – всього 2%. Для порівняння, від штамів грипу, які поширені в Україні смертність складає 6%. Приблизно стільки ж – від дифтерії.

В Україні не зафіксованого жодного випадку захворювання на 2019 – nCov.