На Дніпропетровщині антибіотики відпускають за електронним рецептом

Антибіотики за електронним рецептом мешканцям Дніпропетровщини відпускають вже майже два місяці. За цей час їх виписали більше тисячі. Про це розказали в обласній військовій адміністрації.

З першими симптомами захворювання – до медика. Той оглядає і складає план лікування. За необхідності призначає антибіотики. На них видає е-рецепт. У ньому – основна діюча речовина, тривалість та схема прийому.

«Фармацевт пропонує людині препарати саме за хімічною складовою, яка вказана у рецепті. Це можуть бути ліки різної цінової категорії. І людина обирає, спираючись на свої фінансові можливості», – пояснила заступниця директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА Тетяна Квітницька.

Купувати одразу весь курс лікування непотрібно. З одним рецептом можна завітати до аптеки декілька разів. Головне пам’ятати, що дійсний він протягом 30 днів.

«Пацієнт може придбати не повністю всі ліки, а якусь частину з них. Він отримає в аптеці відмітку, що і в якій кількості за рецептом відпущено. Пізніше, з цим же рецептом, може придбати те, чого не дістає. Система гнучка», – каже Тетяна Квітницька.

Формує електронний рецепт не обов’язково сімейний лікар, педіатр чи терапевт. Якщо антибіотик призначає вузькопрофільний спеціаліст, він і надає спеціальний документ.

«Інколи вузькопрофільні спеціалісти ще відправляють пацієнта за рецептом до сімейного лікаря. Причина в тому, що раніше вони з цією системою не працювали, на відміну від працівників первинної ланки. По кожному такому випадку ми працюємо», – пояснила заступниця директора департаменту охорони здоров’я обласної військової адміністрації.

Декларацію для отримання е-рецепту мати необов’язково. Достатньо записатися на прийом до лікаря та мати при собі документ, що посвідчує особу. Тим, хто старше чотирнадцяти, пред’явити доведеться й ІПН.

Тетяна Квітницька додала: нові правила продажу антибіотиків – вимушений крок. Безконтрольний їх прийом може призвести до незворотних наслідків.

«Бактерії стають стійкими до препаратів. А це може закінчитися серйозними ускладненнями захворювання. У такому випадку допомогти людині буде складніше. Тому питання прийому антибіотиків дуже серйозне», – резюмувала Тетяна Квітницька.

Відпускають ліки за е-рецептом у більшості аптек Дніпропетровщини.

фото із відкритих джерел