На Дніпропетровщині в деяких місцях заборонили вилов риби

Від 1 листопада ловити рибу в зимувальних ямах заборонено. Де вони знаходяться та як їх оминути рибалкам, а також який штраф передбачено за порушення цього правила – розбирались «Вісті».

ЗИМУВАЛЬНІ ЯМИ

Від 1 листопада в регіоні заборонено вилов риби у зимувальних ямах та в основних місцях зимівлі риб. У нашому краї є три водо­сховища: Кам’янське, Каховське та Дніпров­ське. А місця розташування ям, де риби переживають холоди, можна знайти на сайті управління Держагентства рибного господарства Дніпропетровської області. Ці місцини визначають науковці один раз на 5 років. Роблять вони це за допомогою ехолота та інших пристроїв, завдяки яким можна побачити та почути, що роблять риби під водою.

«Науковці проводять дослідження, де та скільки знаходиться зимувальної риби в регіоні. Зимувальна яма – це поглиблене дно водойми, може мати обсяг від 5 до 130 га. Тут можуть бути як хижі риби, так і рослиноїдні. Причому поки вони зимують, хижаки не полюють за здобиччю, можуть знаходитись поряд із нею і не чіпати жертву. Після зимівлі настає нерестовий «сезон». Його початок стартує залежно від погодних умов. Починається, коли температура сягає +5-7 градусів тепла, тоді риба відходить із напівсонного стану», – розповів начальник відділу іхтіології управління Держ­агентства рибного господарства в області Андрій Банний.

Він зазначив, що у холодний період року риболовля дозволена на ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям. До того ж вилов дозволяється тільки зимовими вудками.

ДОТРИМАННЯ НОРМ

Загальна кількість гачків, якими за одну риболовлю може корис­туватись рибалка, – не більше п’яти на людину на водоймах загального користування, а на тих «озерах», де впроваджено платне рибальство, – не більше десяти на одного рибалку.

«За недотримання зазначених норм передбачена адміністративна відповідальність – штраф від 34 до 680 грн. Окремо порушнику доведеться сплатити за кожну виловлену рибину. Нещодавно на Дніпровському водосховищі спіймали двох рибалок, які ловили рибу сітками з човна, що заборонено. В них вилучили 50 кг сріблястого карася. Вони нанесли збитків державі на майже 200 тис. грн», – сказав Андрій Банний.

Нагадаємо, кілька років тому в Україні суттєво підвищили штрафи за вилов риби. Один незаконно спійманий під час нересту або зимівлі лящ обійдеться рибалці 1,5 тис. грн, судак, щука чи окунь – більш ніж 3 тис. грн, стільки ж «коштуватиме» і рак.

ТАМАРА БЄЛКІНА

фото із відкритих джерел